Vijest

VSTV “nije ni blizu” spreman za provjeru imovine sudija i tužilaca, 12 dana prije početka primjene Zakona

11. Decembra 2023.17:22
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine predložilo je Državnom ministarstvu pravde da odgode primjenu izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) jer Vijeće ministara još uvijek nije odobrilo novac za rad odjela koji treba provjeravati imovinu sudija i tužilaca, rekao je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija tokom konferencije u Sarajevu, gdje je prognozirao kašnjenje od šest do devet mjeseci za početak primjene Zakona, uz strah da bi imenovanja i napredovanja nosilaca pravosudnih funkcija mogla biti blokirana.

Sjednica VSTV-a BiH. Foto: BIRN BiH

Lagumdžija je na konferenciji Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini kazao da Vijeće “nije ni blizu” spremno da počne s primjenom Zakona o VSTV-u u odnosu na rad Odjela za integritet jer im nedostaje novac i nisu popunjene pozicije uposlenih koji trebaju raditi na provjeri niti su imenovani vanjski savjetnici.

Rekao je da su zbog toga predložili Ministarstvu pravde BiH, kao predlagaču Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, da odgode primjenu za nekoliko mjeseci. Ostalo je još 12 dana do početka primjene Zakona planiranog 23. decembra, a Lagumdžija je i ranije govorio da postoji strah da će imenovanja i napredovanja sudija i tužilaca biti blokirana jer je za to uslov da se obavi provjera njihovih imovinskih kartona.

Lagumdžija je kazao kako su usvojili sistematizaciju novih radnih mjesta i formirali Odjel za provođenje postupka za provjeru izvještaja o imovini kandidata za pravosudne funkcije, ali da su odlaganje predložili jer ovo tijelo do tada neće biti popunjeno.

Rekao je da očekuje višemjesečno kašnjenje i izrazio nadu da bi popunjavanje odjela moglo biti završeno u junu naredne godine.

“Bojim se da prije septembra mjeseca niko neće moći početi s radom”, kazao je Lagumdžija.

Detektor je ranije pisao kako formiranje novog odjela ovisi o odobrenju finansijskih sredstava Vijeća ministara BiH koje se trenutno čeka kako bi se krenulo u konkursnu proceduru za formiranje novog odjela koji bi trebao vršiti provjeru izvještaja o imovini kandidata za pravosudne funkcije.

VSTV je u novembru usvajanjem nove sistematizacije radnih mjesta formiralo Odjel za provjeru izvještaja o imovini i interesima sudija i tužilaca, a što je predviđeno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u.

Kako je ranije rečeno na sjednici VSTV-a, od 23. decembra sva imenovanja će biti suspendovana, zbog dodatnih provjera. Detektor je izvještavao o tome da rok od 90 dana neće biti dovoljan Vijeću da počne primjenjivati nove ovlasti u provjeri imovinskih kartona sudija i tužilaca, što bi od decembra moglo ugroziti nova imenovanja u pravosuđu.

Aida Trepanić