Vijesti


Uhapšen Debevec, predsjednik Suda BiH i Mehmedagić, bivši direktor OSA-e 18. Decembra 2023. Vijest Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije, uhapšeni su zbog zloupotrebe položaja, po naredbi Državnog tužilaštva.
Netransparentni disciplinski postupci protiv policajaca uzrok nepovjerenja javnosti 18. Decembra 2023. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) predstavila je rezultate višemjesečnog istraživanja disciplinskih postupaka protiv policajaca u BiH, a učesnici diskusije istaknuli su kako su netransparentnost, nedovoljna informisanost o tome kako prijaviti loše postupanje, neadekvatna zakonska rješenja i nejednakost u pogledu disciplinskih postupaka ključni problemi u sankcionisanju policijskih službenika koji prekorače ovlasti.
Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenima za genocid 18. Decembra 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Sretenu Miloševiću, osumnjičenom za genocid, dok su šestorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, koji se terete za ista djela, određene mjere zabrane.
U Doboju potvrđene tri optužnice za ratne zločine 18. Decembra 2023. Vijest Okružno javno tužilaštvo Doboj objavilo je tri potvrđene optužnice za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima na području Dervente i Doboja.
Sud BiH odbio žalbu Dodika i Lukića, suđenje im se nastavlja u Sarajevu 15. Decembra 2023. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je raniju sudsku odluku o odbijanju zahtjeva Odbrane Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS), optuženog s Milošem Lukićem, nekadašnjim direktorom Službenog glasnika Republike Srpske, za premještanje suđenja u Banja Luku, potvrdio je Anto Nobilo za Detektor.
Naredne sedmice izricanje presuda za zločine u Prijedoru i Brčkom 15. Decembra 2023. Vijest Nakon osam i po godina suđenja, Sud Bosne i Hercegovine će naredne sedmice izreći prvostepenu presudu jedanaestorici optuženih za zločine počinjene 23. jula 1992. u prijedorskom selu Zecovi.
Sudija Perić ide u penziju 20 dana prije nastavka disciplinskog postupka protiv njega 15. Decembra 2023. Vijest Predsjednica Krivičnog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine Minka Kreho posvjedočila je da je u jednom predmetu, za koji je bio zadužen sudija ovog suda Branko Perić, upozorena na zastaru, ali smatra da on nije mogao drugačije postupati u konkretnom slučaju.
Diana Kajmaković smijenjena s pozicije zamjenice glavnog tužioca Tužilaštva BiH 15. Decembra 2023. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) utvrdila je odgovornost Diane Kajmaković i izrekla joj disciplinsku mjeru premještanje s mjesta zamjenika glavnog tužioca na poziciju tužiteljice Državnog tužilaštva.
Ruska državna televizija najavila kanal na srpskom jeziku u BiH 15. Decembra 2023. Vijest Televizija RT počeće emitovanje programa i na području Republike Srpske, ali i cijele Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz ove kuće.
U Zvorniku uhapšeno sedam osoba zbog genocida 15. Decembra 2023. Vijest Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su na području Zvornika sedam osoba, osumnjičenih da su počinili krivično djelo genocid, u vezi sa strijeljanjem i ubistvima na lokalitetu Orahovac.