Vijest

Podnesena disciplinska tužba protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca

14. Decembra 2023.17:22
Ured disciplinskog tužioca podnio je disciplinsku tužbu Prvostepenoj disciplinskoj komisiji protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu Lejle Numanović, jer nije odredila mjere zabrane Nerminu Sulejmanoviću, koji je u augustu usmrtio Nizamu Hećimović.
Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Kako su naveli iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Ured je podnio disciplinsku tužbu protiv sutkinje Numanović zbog disciplinskog prekršaja “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”.

Detektor je ranije pisao kako je Ured formirao predmet protiv sutkinje iz Gradačca zbog medijskih napisa o postupanju u vezi s ranijim određivanjem mjera zabrane Sulejmanoviću, koji je u augustu u ovom gradu ubio tri osobe, a potom počinio samoubistvo.

Slobodanka Kojić, predsjednica Općinskog suda u Gradačcu, tada je za Detektor potvrdila kako je sutkinja Numanović donijela rješenje prema kojem je zbog nedostatka dokaza odbijeno da se Sulejmanoviću izreknu mjere zabrane uznemiravanja, uhođenja i prilaska Hećimović, koju je kasnije usmrtio te snimak objavio na društvenoj mreži Instagram. Tada je dodala da je donesena odluka zakonita.

Prema tvrdnjama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK), gradačački Općinski sud je od početka godine do kraja jula izrekao 16 zaštitnih mjera prema devet osoba na osnovu istog obima dokaza.

Pravni stručnjaci s kojima je ranije razgovarao Detektor smatraju da je MUP TK-a, u slučaju kada je oštećena odbila svjedočiti, bio obavezan dostaviti materijalne dokaze Sudu s ciljem izricanja zaštitnih mjera.

Na konferenciji za medije u Tuzli održanoj nakon gotovo tri mjeseca od trostrukog ubistva u Gradačcu, predstavnici Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona obratili su se javnosti navodeći da ove institucije nisu zakazale na dan ubistava, te kako je utvrđeno da niko iz Policijske uprave iz ovog mjesta nije sarađivao s ubicom.

Sulejmanović je u petak, 11. augusta, ubio tri osobe, ranio još tri, te počinio samoubistvo. Preko 15.000 korisnika Instagrama gledalo je video ubistva koji je Sulejmanović prenosio live, ne znajući da je mjesec dana ranije Hećimović telefonom prijavila nasilje u porodici.

Kompanija “Meta”, u čijem je vlasništvu Instagram, propustila je da odmah izbriše snimak ubistva, koji je javnosti bio dostupan četiri sata te je prije samog brisanja imao više desetina hiljada pregleda.

Aida Trepanić