Vijesti


Tri decenije bez procesuiranja ubistva porodica Tatarević i Dragnić 3. Januara 2024. Vijest Prije 30 godina u eksploziji granate u sarajevskoj ulici Musala ubijeno je šest članova porodica Tatarević i Dragnić, od kojih je i dvoje djece, a za čija ubistva do danas niko nije odgovarao.
Potvrđena optužnica protiv nekadašnjeg uposlenika Tužilaštva BiH 3. Januara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Mustafe Vrapca, nekadašnjeg uposlenika Državnog tužilaštva koji se tereti za krivotvorenje službene isprave i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.
Nova optužnica za ubistva i druge zločine u Vlasenici i okolini 3. Januara 2024. Vijest Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Živojina Majstorovića, Radenka Dubočanina i Radosava Savića, koji su osumnjičeni da su počinili zločin protiv čovječnosti na području Vlasenice u ljeto 1992. godine.
Podignuta optužnica protiv šest osoba za genocid u Srebrenici 2. Januara 2024. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv šestorice visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade koji su osumnjičeni da su u julu 1995. godine počinili genocid u Srebrenici.
Podignuta optužnica za zločine u Bosanskoj Krupi 2. Januara 2024. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nermina Porića zbog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog 1995. godine na području Bosanske Krupe.
Podignuta optužnica protiv pet osoba za zločine u Briševu 30. Decembra 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba koje se terete da su u julu 1992. godine učestvovale u napadu na prijedorsko selo Briševo, kada je ubijena 61 osoba a nekoliko žrtava silovano i seksualno zlostavljano.
Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice 29. Decembra 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Miloša Lučića, bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice, te Siniše Papaza, Dalibora Šehovca i Mirka Ristovića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.
Padaloviću potvrđeno sedam i po godina zatvora za zločin u Konjicu 29. Decembra 2023. Vijest Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je presudu kojom je Zijad Padalović osuđen na sedam i po godina zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Konjica 1993. godine.
Pola miliona maraka od Vlade Republike Srpske kao pomoć porodicama optuženih za ratne zločine 28. Decembra 2023. Vijest Vlada Republike Srpske obezbijedila je 500.000 KM pomoći porodicama optuženih za ratne zločine, izjavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite u ovom entitetu Danijel Egić.
Sud BiH decembar 2023. Optužnica za javno poticanje na terorističke aktivnosti 28. Decembra 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 31-godišnjaka iz Viteza zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti.