Vijesti


Podignuta optužnica protiv 11 osoba zbog zločina na području Zvornika 28. Decembra 2023. Vijest Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 11 osoba zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Zvornika u proljeće 1992. godine.
Šojić Šojić: Naredne sedmice presuda za zloupotrebu položaja 27. Decembra 2023. Suđenje Nakon što je Odbrana Dragana Šojića, bivšeg direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, u završnoj riječi zatražila da bude oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja ili ovlasti, izricanje presude je najavljeno za narednu sedmicu.
Pudar negirao krivicu za pronevjeru sredstava BHANSA-e 27. Decembra 2023. Suđenje Suspendovani glavni blagajnik Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) Dejan Pudar izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti za pronevjeru u službi zbog prisvajanja više od 270.000 maraka.
Podignuta optužnica za zločine protiv čovječnosti u Zvorniku 27. Decembra 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četiri osobe koje se terete da su krajem maja i početkom juna 1992. godine učestvovale u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo u Zvorniku i okolini.
Potvrđena optužnica za zločine nad zarobljenim pripadnicima Armije BiH 27. Decembra 2023. Vijest Kantonalni sud Bihaću potvrdio je optužnicu koja pet bivših pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) tereti za zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva počinjen 1995. godine na području Velike Kladuše.
Odbijen zahtjev odbrane Debevca za izuzeće sudije Perića 26. Decembra 2023. Vijest Sud BiH je na Općoj sjednici odbio zahtjev odbrane osumnjičenog Ranka Debevca o izuzeću Branka Perića, sudije za prethodni postupak, saznaje Detektor.
Potvrđena optužnica za zločine u Velikoj Kladuši 26. Decembra 2023. Vijest Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu kojom se Hilmija Begić, Sulejman Sefić, Mehmed Brkić, Senad Sarajlija, Jasmin Ćoragić i Ale Mujagić terete zbog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Velike Kladuše, saopćeno je iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.
Trojica prvostepeno osuđenih za zločine u Zecovima nisu pronađena nakon presude 26. Decembra 2023. Vijest Zoran Milunić je sproveden na izdržavanje mjere u Vojkoviće, dok trojica osuđenih za zločine počinjene u Zecovima kod Prijedora nisu pronađena na adresama stanovanja nakon što im je Sud BiH odredio pritvor tokom izricanja prvostepene presude, potvrđeno je za Detektor.
Odgođen disciplinski postupak protiv sudije iz Velike Kladuše 26. Decembra 2023. Vijest Ekrem Šarić, sudija Općinskog suda u Velikoj Kladuši, zatražio je izuzeće svih članova Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, kao i izuzeće disciplinske tužiteljice, zbog čega je odgođen postupak koji je pokrenut protiv njega.
Veljko Papić pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora za zločine na Grbavici i Kovačićima 25. Decembra 2023. Vijest Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbio je žalbe sarajevskog Kantonalnog tužilaštva i Odbrane, te potvrdio presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Veljko Papić osuđen na dvije godine zatvora za zločine počinjene 1993. i 1994. u sarajevskim naseljima Grbavica i Kovačići.