Vijesti


Uložena žalba na oslobađujuću presudu Miladinu Trifunoviću 8. Januara 2024. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu na prvostepenu presudu kojom je Miladin Trifunović oslobođen odgovornosti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vogošće 1992., potvrđeno je za Detektor.
Podignuta optužnica za terorizam 8. Januara 2024. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Adnana Ćatića zbog organizovanja terorističke grupe, odnosno učestvovanja na stranim ratištima.
Šojić i Jokić Dragan Šojić oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja 5. Januara 2024. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine je nepravosnažnom presudom oslobodio Dragana Šojića, bivšeg direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlasti.
U Beogradu krajem januara počinje obnovljeno suđenje za zločin u Štrpcima 5. Januara 2024. Vijest Nakon što je ukinuta prvostepena presuda, Viši sud u Beogradu za 30. januar je zakazao početak obnovljenog suđenja optuženima za učestvovanje u otmici 20 putnika iz voza na stanici u Štrpcima u februaru 1993. godine.
Optužnica za sudjelovanje na ratištima u Siriji i Iraku 5. Januara 2024. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Vildana Ključe, koji se tereti za organizovanje teorističke grupe i sudjelovanje na ratištima u Siriji i Iraku.
Provokacije žrtava iz Biljana kod Ključa i dalje bez sankcije 5. Januara 2024. Vijest Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) još nije donijelo odluku u predmetu Drage Tendžerića, koji je u januaru 2023. prijavljen za izazivanje mržnje kada je, dizanjem tri prsta i pokazivanjem tetovaža s likovima četničkog vođe Draže Mihailovića i vojvode Momčila Đujića, pozirao pored table na putu za masovnu grobnicu “Lanište 1” kod Ključa.
Potvrđena optužnica za podsticanje na terorističke aktivnosti 4. Januara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Armina Đananovića, koji se tereti da je putem sredstava javnog informisanja upućivao poruke s ciljem podsticanja drugih na izvršenje terorizma.
Krstoviću smanjena kazna za silovanje u Kalinoviku 4. Januara 2024. Vijest Apelacioni sud u Beogradu je smanjio kaznu Daliboru Krstoviću te ga osudio na pet godina zatvora zbog silovanja žrtve bošnjačke nacionalnosti u augustu 1992. u Kalinoviku.
Raspisana međunarodna potjernica za Rajkom Karlicom 4. Januara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine raspisao je centralnu i međunarodnu potjernicu za Rajkom Karlicom, nepravosnažno osuđenim na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina na području Bosanskog Novog, saznaje Detektor.
Podignuta optužnica za ratni zločin u “Malom logoru” u Banjoj Luci 4. Januara 2024. Vijest Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Slobodana Savića, osumnjičenog za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Vojno-istražnom zatvoru Banja Luka od 1994. do 1995. godine.