Vijest

Nova optužnica za ubistva i druge zločine u Vlasenici i okolini

3. Januara 2024.11:06
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Živojina Majstorovića, Radenka Dubočanina i Radosava Savića, koji su osumnjičeni da su počinili zločin protiv čovječnosti na području Vlasenice u ljeto 1992. godine.

Logor “Sušica” u Vlasenici. Foto: BIRN BiH

Majstorović, Dubočanin i Savić se terete da su početkom juna 1992. godine, naoružani automatskim oružjem, učestvovali u napadu na selo Durići i okolna mjesta, nastanjena stanovništvom bošnjačke nacionalnosti.

Kako navode iz Tužilaštva BiH, u napadima je ubijeno 25 civila, uključujući muškarce, žene, jednu maloljetnu osobu i osobe starije životne dobi.

Prema saopćenju, stanovništvo je potom, pod prijetnjom oružjem, natjerano prema sabirnim punktovima, gdje je izvršeno pljačkanje civila i odvajanje muškaraca od žena i djece.

“Nakon toga, jedna skupina od nekoliko civila odvedena je u zatočenje u logor ‘Sušica’ i zgradu Policijske stanice, dok je sedam osoba odvedeno u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, a njihova tijela do danas nisu pronađena”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

*Ovaj tekst je izmjenjen kako bi se tačno navelo ime optuženog Radosava Savića.

Emina Dizdarević Tahmiščija