Vijest

Podignuta optužnica protiv šest osoba za genocid u Srebrenici

2. Januara 2024.17:10
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv šestorice visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade koji su osumnjičeni da su u julu 1995. godine počinili genocid u Srebrenici.

This post is also available in: English

Škola “Grbavci” u Orahovcu. Izvor: MKSJ.

Za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici osumnjičeni su Lazar Ristić, Mladen Mihajlović, Sreten Milošević, Dragoje Ivanović te Stanoje i Milorad Birčaković.

Terete se da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na području Zaštićene zone Ujedinjenih nacija Srebrenica, u svojstvu nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade, svjesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

“U optužnici se navodi da su optuženi sudjelovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka u fiskulturnu salu škole ‘Grbavci’ u Orahovcu, te operaciji transporta zarobljenika na mjesto strijeljanja na lokalitetima u blizini škole, gdje je strijeljano više od 800 žrtava, a tijela žrtava pomoću mehanizacije ukopavana u dvije masovne grobnice”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Prema saopćenju koje je Tužilaštvo poslalo u ponedjeljak, 1. januara, u namjeri da sakriju izvršeni zločin, pripadnici čete Vojne policije i pozadinske čete Zvorničke brigade su uklonili tragove zatočenja i pogubljenja zatočenika oko škole i u fiskulturnoj sali.

Sredinom decembra 2023. godine Sud BiH je odredio pritvor osumnjičenom Miloševiću, dok su za ostala lica određene mjere zabrane. Ovim rješenjem je bio obuhvaćen i osumnjičeni Predrag Ristić, ali njegovo ime nije navedeno u podignutoj optužnici.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English