Vijest

Podignuta optužnica protiv pet osoba za zločine u Briševu

30. Decembra 2023.14:11
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba koje se terete da su u julu 1992. godine učestvovale u napadu na prijedorsko selo Briševo, kada je ubijena 61 osoba a nekoliko žrtava silovano i seksualno zlostavljano.
Spomen-obilježje u Briševu. Foto BIRN BiH

Optužnica za zločine u selu Briševo tereti Veljka Brajića, Slobodana Taranjca, Ranka Kaurina, Branka Dženopoljca i Draška Topića, u svojstvu visokih komandanata Vojske Republike Srpske (VRS), Kriznog štaba Ljubovija i pripadnika oružanih formacija.

Osumnjičeni su da su krajem jula 1992. godine planirali i učestvovali u oružanom topničkom i pješadijskom napadu na nebranjeno selo Briševo i okolna mjesta u blizini Prijedora, nastanjeno uglavnom civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti. Tom prilikom je, kako se navodi u saopćenju, u samo nekoliko sati ubijena 61 žrtva, među kojima je najmlađi dječak od 16 godina, a najstarija žrtva imala je 81 godinu, kao i jedna maloljetna žrtva bošnjačke nacionalnosti.

“Tri osobe su nestale i njihovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni. Prilikom napada počinjena su silovanja i seksualna zlostavljanja nekoliko žrtava, a više desetina osoba, uglavnom muškaraca, odvedeno je u nezakonito zatočenje u prijedorske logore, te je nekoliko žrtava preminulo tijekom transporta, a u logoru ‘Omarska’ ubijena su najmanje tri zatočenika dovezena iz Briševa“, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Prilikom napada uništavani su i zapaljeni vjerski i civilni objekti, a preživjelo civilno stanovništvo iz naselja Briševo i drugih obližnjih naselja protjerano je i prislino preseljeno s tog područja. Nakon napada na ova mjesta, u njima nije ostao živjeti niti jedan stanovnik hrvatske nacionalnosti, a i danas u njemu živi vrlo mali broj povratnika.

Tijela većeg broja žrtava su pronađena, ekshumirana i identificirana uglavnom tokom 1997., 1998. i 2001. godine.

Trenutno pred Sudom BiH traje suđenje optuženom Taranjcu i još osmorici za učešće u nezakonitom zarobljavanju i zatvaranju 120 muškaraca – u Domu u Miskoj Glavi, a potom i na stadionu u Ljubiji – te njihovom mučenju i ubistvima počinjenim krajem jula 1992. godine.

Detektor je ranije u TV Justice emisiji govorio o neprocesuiranom zločinu u selu Briševo.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Emina Dizdarević Tahmiščija