Vijest

Podignuta optužnica za zločine u Bosanskoj Krupi

2. Januara 2024.11:33
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nermina Porića zbog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog 1995. godine na području Bosanske Krupe.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, Porić se tereti da je u svojstvu komandira Vojne policije Armije BiH u ljeto 1995. godine – prilikom napada i zarobljavanja najmanje 25 pripadnika Vojske Republike Srpske na lokalitetima Kobiljnjaka, Osmače i Ćolujka – lično učestvovao u odvođenju i strijeljanju, te kao komandir nije poduzeo ništa da spriječi podređene vojne policajce da čine zločine, niti ih je kaznio.

“Četiri zarobljenika su odmah ubijena, a preostali odvedeni u zatočenje u objekte pritvora koje je kontrolisala Vojna policija 511. slavne brdske brigade ABiH, nakon čega su navedeni zarobljenici ubijeni na tri lokacije – neki pucnjima iz vatrenog oružja, a dio teškim premlaćivanjem do smrti”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Tužilaštvo također navodi da je Porić stalno nastanjen u Austriji i da će u narednom periodu poduzeti aktivnosti za njegovo izručenje i suđenje u BiH. On, prema Tužilaštvu, osim bosanskohercegovačkog,  posjeduje i slovensko državljanstvo.

U augustu 2023. godine Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nedžada Ćehića zvanog Ćeha, nekadašnjeg pripadnika Vojne policije 511. slavne brdske brigade Armije BiH, zbog učešća u odvođenju ratnih zarobljenika i njihovim ubistvima na području Bosanske Krupe 1995. godine.

Ćehić, koji je optužen za zločin protiv ratnih zarobljenika, bio je nedostupan pravosudnim institucijama dok nije u junu 2023. godine izručen iz Austrije. Njegov predmet spojen je s predmetom u kome se u Državnom sudu sudi nekadašnjim pripadnicima Armije BiH Senadu Bužimkiću, Rizahu Fajiću, Almiru Sefiću, Erminu Kadiću, Amiru Patkoviću, Irfi Velagiću i Suadu Nesimoviću.

Lamija Grebo