Vijest

Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice

29. Decembra 2023.12:53
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Miloša Lučića, bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice, te Siniše Papaza, Dalibora Šehovca i Mirka Ristovića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.
Tužilaštvo i Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Pored zloupotrebe položaja, Lučić je optužen i za pronevjeru u službi.

Prema saopćenju Državnog tužilaštva, Lučić se tereti za zloupotrebu sredstava u iznosu od 69.269,46 KM, od čega mu je Papaz pomogao da pribavi nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 15.900 KM, a optuženi Šehovac u iznosu od 12.195 KM.

Lučić je, navodi se u saopćenju, Ristoviću pribavio imovinsku korist, pri čemu je Lučić iskorištavanjem službenih ovlaštenja pričinio štetu za Budžet BiH u iznosu od 69.777,42 KM.

Kao ministar, Lučić je postupao suprotno odredbama koje definiraju i reguliraju trošenje i korištenje novčanih i materijalnih sredstava ministarstva, tako što je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku ministarstva.

Kako se navodi, od Papaza je nabavljao veću količinu različitih fiskalnih računa koji su već plaćeni od strane gostiju u ugostiteljskim objektima, iste preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije ministarstva, ili račune za konzumaciju hrane i pića u različitim ugostiteljskim objektima, te ih lažno prikazivao kao troškove nastale za potrebe ministarstva kojim je rukovodio.

“Tereti se i da je na druge načine zloupotrebljavao resurse i službenu platnu bankovnu karticu ministarstva, za točenje goriva u različita vozila, koja nisu bila u vlasništvu ministarstva”, navodi se u saopćenju i dodaje da je službeno vozilo navodno održavao izvan odabranih i ovlaštenih servisa.

U tome su mu pomogli Šehovac i Ristović, koji su, kako se navodi, prezentirali troškove koji se nisu desili, i ostvarili nezakonitu imovinsku korist.

“U okviru istrage evidentirano je više od 100 pojedinačnih zlouporaba i nezakonitih korištenja sredstava ministarstva u različitim iznosima”, saopćili su iz Tužilaštva, dodajući da će navode dokazivati pozivanjem 120 svjedoka, tri vještaka i prilaganjem više od 400 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Lučića su početkom decembra prošle godine uhapsili službenici Državne agencije za istrage i zaštitu zbog sumnji da je zloupotrijebio položaj ili ovlasti, u vezi s više koruptivnih krivičnih djela.

Detektor je 28. decembra 2023. objavio analizu prema kojoj je Državno tužilaštvo tokom ove godine podiglo dvije optužnice za visoku korupciju. Tada je iz Tužilaštva navedeno da će do kraja godine biti podignuto još optužnica.

Nermina Kuloglija-Zolj