Vijesti


UDT traži smanjenje plaće tužiocu iz Bijeljine jer se nije javljao na pozive za uviđaj 22. Decembra 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) zatražio je od Disciplinske komisije da utvrdi odgovornosti Murisa Šabića, tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini koji se tereti za “nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti” i “neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca”, dok je tuženi negirao odgovornost.
Iz UN-a osuđuju rastući antisemitizam i islamofobiju 22. Decembra 2023. Vijest Svi moraju poduzeti hitne mjere kako bi se osiguralo da pripadnici vjerskih manjinskih zajednica imaju jednaka prava i efikasnu zaštitu, navodi se u zajedničkom saopštenju specijalnih savjetnica Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida i slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja – Alice Wairimu Nderitu i Nazile Ghaneu.
Zatražena disciplinska odgovornost za tužiteljicu iz Bijeljine 22. Decembra 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca je u završnoj riječi zatražio da se tužiteljici Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini Veri Lazić izrekne odgovarajuća disciplinska mjera zbog neizvršavanja zakonom propisanog uputstva nadređenog tužioca, dok je ona kazala da nije počinila nikakav prekršaj.
Svi procesi i aktivnosti Suda BiH će se nastaviti uobičajeno obavljati 21. Decembra 2023. Vijest Nakon što je imenovana za vršiteljicu dužnosti predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, Minka Kreho je saopćila da će, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima i dužnostima, osigurati kontinuitet funkcionisanja ove institucije, te da će se svi procesi i aktivnosti nastaviti uobičajeno obavljati.
Obnovljen postupak nakon ukidanja presude po tužbi Blagoja Vlačića 21. Decembra 2023. Vijest Upravni postupak po tužbi Blagoja Vlačića, zbog duševne boli izazvane neosnovanim hapšenjem i mjerama zabrane, obnovljen je nakon što je prvostepena presuda ukinuta.
Određen jednomjesečni pritvor Debevcu i Mehmedagiću 21. Decembra 2023. Vijest Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor suspendovanom predsjedniku ove institucije Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, saopćeno je.
Produžen pritvor osumnjičenom za ratovanje u Siriji i Iraku 21. Decembra 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Državnog tužilaštva te Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za organizovanje terorističke grupe, odnosno da je boravio na stranim ratištima Sirije i Iraka, produžio pritvor za narednih mjesec dana.
Minka Kreho novi vršilac dužnosti predsjednika Suda BiH 21. Decembra 2023. Vijest Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za vršioca dužnosti predsjednika Državnog suda jednoglasno je imenovana sutkinja Minka Kreho.
Zatražen pritvor za Debevca i Mehmedagića, Odbrane predlažu mjere zabrane 20. Decembra 2023. Vijest Tužilaštvo BiH zatražilo je da se odredi pritvor osumnjičenima Ranku Debevcu, suspendovanom predsjedniku Državnog suda i Osmanu Mehmedagiću, bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), zbog postojanja opasnosti od uticaja na svjedoke i prikrivanja dokaza. Odbrane su zatražile da Sud odbaci ovaj prijedlog i odredi mjere zabrane.
Puštena advokatica Vasvija Vidović, potvrđeno BIRN-u BiH 20. Decembra 2023. Vijest Advokatica Nina Karačić Brković potvrdila je za BIRN Bosne i Hercegovine da je njena klijentica Vasvija Vidović, koja je uhapšena zbog sprečavanja dokazivanja, puštena na slobodu.