Vijesti


Podignuta optužnica za planiranje napada na džamiju 10. Januara 2024. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Mirze Kapića zbog terorizma, odnosno dogovaranja i planiranja napada na džamiju u Zenici.
Nakon odbijenih molbi BiH, Samac postao državljanin Rusije 10. Januara 2024. Vijest Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije, dodijelio je državljanstvo ove zemlje Ratku Samcu, osumnjičenom za ratne zločine počinjene 1993. godine u Ključu, prenijela je Ruska novinska agencija Tass.
Potvrđena optužnica protiv Senada Pekića zbog zločina u Brčkom 10. Januara 2024. Vijest Osnovni sud Brčko distrikta potvrdio je optužnicu protiv Senada Pekića, koji se tereti da je sredinom septembra 1992. godine učestvovao u ubistvu tri civila srpske nacionalnosti u mjestu Mali Bukvik.
Sud BiH i dalje bez obavijesti o presudi Jasikovcu u Srbiji i postupanju po zamolnici 10. Januara 2024. Vijest Državni sud – ni godinu dana nakon što je Miomir Jasikovac u Srbiji osuđen na pet godina zatvora zbog saizvršilaštva u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva – nije zvanično obaviješten o presudi ni postupanju po zamolnici zbog uručenja optužnice koja ga tereti za genocid.
Nekažnjavanje ohrabruje nova zastrašivanja povratnika u Srebrenici 9. Januara 2024. Vijest Dok tužilaštva i policije ne odgovaraju o kažnjavanju ranijih prijetnji i provokacija, povratnici u Potočarima kod Srebrenice kažu da su im pucnjave tokom božićnih praznika početkom godine postale uobičajne, ali i dalje donose nelagodu.
U proceduri raspisivanje potjernice za nepravomoćno osuđenim zbog zločina u Zecovima 9. Januara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine pokrenuo je proceduru raspisivanja međunarodne potjernice za Dušanom Milunićem, Ilijom Zorićem i Zoranom Stojnićem, koji su nepravosnažno osuđeni za zločine počinjene u Zecovima kod Prijedora, potvrđeno je za Detektor.
Zbog zločina nad civilima u Mostaru potvrđene dvije optužnice 9. Januara 2024. Vijest Kantonalni sud u Mostaru potvrdio je optužnice protiv Mire Stankovića i Gorana Bošnjaka, bivših pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. u Mostaru, potvrđeno je za Detektor.
Potvrđena optužnica za genocid 8. Januara 2024. Vijest Državni sud je potvrdio optužnicu protiv Ratka Vujovića, Ljubomira Vlačića, Vitomira Pepića, Milovana Ognjenovića, Gorana Viškovića, Željka Dupljanina i Vlastimira Golijana, nekadašnjih komandanata i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), za genocid odnosno ubistva počinjena u julu 1995. na području Šekovića i Vlasenice.
Sudija iz Banovića sankcionisan smanjenjem plaće 8. Januara 2024. Vijest Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća donijela je odluku kojom je Zlatko Šahinović, sudija Općinskog suda u Banovićima, sankcionisan smanjenjem plaće od 20 posto na period od tri mjeseca zbog kašnjenja u izradi sudskih odluka.
Premlaćivanje povratnika u Zvorniku tužioci vide kao posljedicu “nesporazuma u saobraćaju” 8. Januara 2024. Vijest Duže od četiri mjeseca od fizičkog napada na Senada Sejfića, povratnika u Kamenicu kod Zvornika, Okružno javno tužilaštvo iz Bijeljine kvalificiralo je predmet kao nanošenje tjelesnih povreda nakon nesporazuma u saobraćaju, zbog čega on gubi povjerenje u pravosuđe i osjećaj sigurnosti.