Vijest

Tri decenije bez procesuiranja ubistva porodica Tatarević i Dragnić

3. Januara 2024.13:17
Prije 30 godina u eksploziji granate u sarajevskoj ulici Musala ubijeno je šest članova porodica Tatarević i Dragnić, od kojih je i dvoje djece, a za čija ubistva do danas niko nije odgovarao.
Asja i Nadan Tatarević. Foto: Sniper Alley

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. za Detektor kaže da, na molbu porodice kojoj sve to već preteško pada, već dvije godine nema obilježavanja ovog zločina.

“Postoji jedna ljutnja, ne mogu da nađem adekvatniji izraz, na pravosudne insitucije da takve zločine koji su počinjeni ovdje ne procesuiraju godinama. To nosi jednu dodatnu bol i ja razumijem porodicu Dragnić”, kazao je Grabovica dodajući da će, kada porodica bude imala snage, ponovo obilježavati godišnjicu zločina.

On je podsjetio da je u eksploziji granate za porodičnim ručkom ubijena kompletna porodica Tatarević – desetogodišnja Asja, njen šest godina stariji brat Nadan, majka Dženana i otac Adnan. Iz porodice Dragnić ubijeni su Nadžija i Veseljko, dok je Mensur Dragnić teško ranjen.

Grabovica podsjeća da u blizini nije bilo vojnih objekata i da je počinjen stravičan zločin. Grabovica, kojem je tokom rata ubijena kćerka, kaže kako izreka da vrijeme liječi sve nije tačna u njihovim slučajevima, ali da postoje stvari koje mogu ublažiti njihovu bol.

“Postoje neke stvari koje mogu zacijeliti malo te rane. Jedna od dugoočekivanih stvari su i procesuiranje ratnih zločina i kažnjavanje počinilaca zločina tokom opsade. To bi nam bar malo vratilo vjeru, a naši bi najmiliji našli smiraj”, kazao je on.

Tokom 44 mjeseca opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, prema podacima udruženja, ubijeno je više od 11.000 stanovnika, od čega oko 1.600 djece.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. smatra da je važno podsjećati i održavati uspomenu na nedužno ubijene građane Sarajeva. Kaže da je kultura sjećanja važna za budućnost bosanskohercegovačkog društva koje ne može krenuti naprijed dok ne prihvati činjenice iz prošlosti, a mlade generacije mogu doprinijeti da se zločini nikada ne zaborave.

“Mi čuvamo kulturu sjećanja obilježavanjima, mi obilježavamo mjesta gdje su počinjeni stravični zločini i jedan od tih se desio prije 30 godina nad ovom porodicom. Sigurno na njih utiče i to zbog neprocesuiranja, kažnjavanja, i stvara im veću bol. Ja ih razumijem, ako meni predstavlja ovoliku bol i težinu, ne mogu ni zamisliti kako je tek njima“, poručio je.

Azra Husarić Omerović