Vijest

Optužnica za javno poticanje na terorističke aktivnosti

28. Decembra 2023.14:09
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 31-godišnjaka iz Viteza zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti.
Sud BiH decembar 2023.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto BIRN BiH

Kako navode iz Državnog tužilaštva, muškarac iz Viteza je preuzimao sadržaje, fotografije i snimke ubistava vojnika, civila i djece, i njihovih aktivnosti na području Azije i Afrike, čineći te sadržaje dostupnim većem broju lica s ciljem poticanja osoba iz BiH na vršenje terorističkih aktivnosti.

“S obzirom da je utvrđeno da je počinitelj kazneno djelo počinio u stanju neuračunljivosti, predložena je mjera smještanja u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu”, navodi se u saopćenju.

Istraga u ovom predmetu pokrenuta je nakon saznanja da osoba s područja BiH, sa internet adresom registrovanom u državi, pristupa stranicama s radikalnim terorističkim sadržajem u kojem se veličaju strukture takozvanog ISIL-a, koji je od strane UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Daljnjim aktivnostima agencija za provedbu zakona, osumnjičena osoba je identificirana i locirana na području Viteza.

Istragom i vještačenjem utvrđeno je da je počinitelj kazneno djelo počinio u stanju neuračunljivosti izazvane usljed posttraumatskog stresnog poremećaja.

Jasmin Begić