Vijesti


Predloženo produženje pritvora za Debevca i Mehmedagića 15. Januara 2024. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog za produženje pritvora suspendovanom predsjedniku Državnog suda Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, osumnjičenima za zloupotrebu položaja i krivotvorenje službene isprave, potvrđeno je za Detektor.
Produžen pritvor osumnjičenom za terorističke aktivnosti u Siriji 15. Januara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Državnog tužilaštva te produžio pritvor Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za organizovanje terorističke grupe, odnosno učešće na stranim ratištima, potvrđeno je za Detektor.
Sljedeće sedmice počinje suđenje za zločine u Visokom 12. Januara 2024. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine je za narednu sedmicu najavljen početak suđenja optuženima za zločine počinjene u Visokom.
Sekretar umjesto upisničara u Tužilaštvu Brčko distrikta zavodio dokumenta u knjigu protokola 12. Januara 2024. Vijest U nastavku disciplinskog postupka protiv Dejane Jovanović, tužiteljice Tužilaštva Brčko distrikta, svjedoci su se prisjetili događaja kada je u knjigu protokola za dokumente oznake tajnosti, umjesto upisničara, upis izvršio sekretar.
Optužnica zbog veličanja ratnih zločinaca 12. Januara 2024. Vijest Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Hamdije Kocića, koji se tereti da je “pjevao pjesme koje veličaju ratne zločince te vrijeđao genocid u Srebrenici”.
Sud BiH decembar 2023. Ključo udaljen iz sudnice zbog nepoštivanja Suda 12. Januara 2024. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zatražilo produženje pritvora za Vildana Ključu, protiv kojeg je Državni sud potvrdio optužnicu za organizovanje terorističke grupe i sudjelovanje na ratištima u Siriji i Iraku.
Slavko Perić tvrdi da mu je zbog sudskih mjera bila onemogućena zarada 11. Januara 2024. Vijest Slavko Perić, pravosnažno oslobođen optužbi za zločine na području Zvornika, na glavnoj raspravi po tužbi protiv Bosne i Hercegovine za naknadu materijalne i nematerijalne štete je izjavio da mu je tokom trajanja pritvora bio onemogućen fizički rad i zarađivanje dnevnica koje su mu bile jedini izvor prihoda.
Milomir Milošević od BiH traži naknadu štete u iznosu većem od 280.000 KM 11. Januara 2024. Vijest Milomir Milošević, nakon što je pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin u selu Zaklopača, potražuje preko 280.000 konvertibilnih maraka (KM) na ime naknade materijalne i nematerijalne štete koje je pretrpio tokom trajanja krivičnog postupka.
Produžen rok za početak provjere imovinskih kartona sudija i tužilaca 11. Januara 2024. Vijest Vijeće ministara usvojilo je prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za produženje roka za uspostavu Odjela za provjeru imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija do 24. marta, a zbog kašnjenja procesa uspostave ovog odjela bilo je onemogućeno imenovanje sudija i tužilaca.
Tužilaštvo traži produženje pritvora osumnjičenom za terorizam 11. Januara 2024. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je produženje pritvora Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za organizovanje terorističke grupe, odnosno učestvovanje na stranim ratištima, dok je njegova Odbrana zatražila određivanje mjera zabrane.