Vijest

Podignuta optužnica za terorizam

8. Januara 2024.09:44
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Adnana Ćatića zbog organizovanja terorističke grupe, odnosno učestvovanja na stranim ratištima.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, Ćatiću se na teret stavlja da je tokom 2013. godine isplanirao i otišao na ratište u Siriju te se pridružio terorističkoj skupini “Džabrat Al Nusra“, koja djeluje na području Sirije, i koja je od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda proglašena terorističkom organizacijom.

Ćatić je, kako se navodi, prema prikupljenim dokazima, 1. jula 2013. napustio BiH sa aerodroma Sarajevo, otišao u Tursku odakle je ilegalno prešao u Siriju. Tamo se priključio terorističkoj organizaciji “Džabrat Al Nusra”, koja ima za cilj destabilizaciju i nasilnu promjenu političkog i ustavnog poretka na području Sirije, a čiji su pripadnici – svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim terorističkim radnjama i aktivnostima – namjeravali izvršiti nasilnu izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

“Prema prikupljenim dokazima, optuženi Ćatić u navedenoj terorističkoj organizaciji je prošao vojne obuke, djelovao na formacijskom mjestu snajperiste u ovoj terorističkoj skupini i učestvovao u borbama protiv legalne vojske u Siriji, na kojem se području zadržao oko osam godina, do 2021. godine, nakon čega je boravio na području Bliskog istoka i Turske, gdje je prije nekoliko mjeseci lociran“, stoji u saopštenju.

Sredinom novembra prošle godine Ćatić je uhapšen na osnovu potrage raspisane od Državne agencije za istrage i zaštitu,  otkada se nalazi u pritvoru.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Lamija Grebo