Vijest

Potvrđena optužnica za podsticanje na terorističke aktivnosti

4. Januara 2024.16:07
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Armina Đananovića, koji se tereti da je putem sredstava javnog informisanja upućivao poruke s ciljem podsticanja drugih na izvršenje terorizma.
Sudnica Suda BiH. Foto: Sud BiH

Kako je saopšteno iz Državnog suda, optuženi se tereti da je – u stanju neuračunljivosti, od kraja aprila 2021. pa najdalje do juna 2023. godine putem sredstava javnog informisanja – distribuisao i na drugi način putem društvenih mreža i platformi upućivao poruke javnosti koje su imale za cilj podsticanje drugih na izvršenje krivičnog djela terorizma.

U više navrata je, navodi se u saopštenju, prevodio tekstove sa arapskog na bosanski jezik te ih objavljivao s fotografijama ubijanja zarobljenih vojnika, civila i djece.

U tekstovima se, kako stoji, veliča Islamska država te akcije i ubijanja počinjena na području Bliskog istoka i Afrike, čineći ih tako dostupnim bh. javnosti i šire, a s ciljem podsticanja drugih u BiH i šire na izvršenje terorističkih aktivnosti.

Ranije je Tužilaštvo BiH saopštilo kako je istragom i vještačenjem utvrđeno da je počinitelj kazneno djelo izvršio u stanju neuračunljivosti, izazvane usljed posttraumatskog stresnog poremećaja, te je predložena mjera smještanja u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

Aida Trepanić