Vijest

Raspisana međunarodna potjernica za Rajkom Karlicom

4. Januara 2024.12:59
Sud Bosne i Hercegovine raspisao je centralnu i međunarodnu potjernicu za Rajkom Karlicom, nepravosnažno osuđenim na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina na području Bosanskog Novog, saznaje Detektor.

Bosanski Novi. Foto: BIRN BiH

Karlici je nakon izricanja presude, kojoj nije prisustvovao, određen pritvor.

“Nakon svih izvršenih provjera te nakon što je konstatovano da je optuženi Rajko Karlica nedostupan organima krivičnog gonjenja, a za kojeg optuženog je utvrđeno da postoji osnov za određivanje pritvora, Sud je donio naredbu o raspisivanju centralne i međunarodne potjernice”, odgovorili su iz ove institucije za Detektor.

Ranije je Sud u odgovoru naveo da su svi optuženi koji su proglašeni krivima već uhapšeni, izuzev Karlice, jer nije bio na adresi nego u drugom gradu.

Prvostepenom presudom Sud BiH je, osim Karlice, osudio Ranka Balabana, Ratka Goronju, Nikolu Reljića, Mirka Odžića te Ranka i Dragana Baltića na po 18 godina zatvora, Milenka Brčina i Milenka Babića na po 15, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora za zločine počinjene na području Bosanskog Novog.

U presudi se navodi da su optuženi 22. juna 1992. krenuli u sela Ekiće i Aliće, natjerali civilno bošnjačko stanovništvo da izađe iz kuća, muškarce tukli, dok su žene i djeca to posmatrali, nakon čega su na muslimanskom groblju ubijena 24 muškarca.

Emina Dizdarević Tahmiščija