Suđenje

Dragan Šojić oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja

5. Januara 2024.12:51
Sud Bosne i Hercegovine je nepravosnažnom presudom oslobodio Dragana Šojića, bivšeg direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlasti.
Šojić i Jokić
Dragan Šojić i njegov branilac Dragiša Jokić ispred Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Šojić je oslobođen optužbi da je oštetio budžet BiH za 15.560 konvertibilnih maraka u periodu od 2018. do 2022. godine zbog korištenja službenih vozila u privatne svrhe, popunjavanja fiktivnih naloga za putovanja, te potpisivanja službene evidencije o prisustvu na poslu iako je bio svjestan da su podaci netačni, a na osnovu čega su mu neosnovano isplaćivani plata i topli obrok.

Sudija Biljana Ćuković je kazala da je nesporno utvrđeno da je Šojić koristio službeno vozilo u privatne svrhe suprotno pravilnicima koji regulišu ovu oblast.

“Međutim, Sud smatra da navedene radnje ne predstavljaju zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, već težu povredu službene dužnosti, za koju se snosi disciplinska odgovornost”, obrazložila je Ćuković.

Prema presudi, dio optužnice koji se odnosi na prekoračenje ovlaštenja u vezi sa popunjavanjem fiktivnih naloga za službena putovanja radi opravdanja korištenja službenog vozila, ne sadrži odlučne činjenice iz kojih proizilazi zloupotreba položaja, jer nije navedeno koji su propisi prekršeni.

“Nejasno je na osnovu čega Tužilaštvo tvrdi da su ovi nalozi fiktivni. Tužilaštvo je moralo navesti koji je propis prekršen i koja povreda”, navela je Ćuković.

Dodala je da nisu navedene potrebne činjenice i okolnosti za zloupotrebu položaja ni u odnosu na optužbe da je Šojić potpisivao evidencije o prisustvu na poslu, takozvane šiht liste, za period kada nije bio na poslu, na osnovu čega su mu neosnovano isplaćivane plate i topli obroci.

Ćuković je rekla da je trebalo navesti propis kojim je regulisano radno vrijeme i prisustvo odnosno odsustvo s posla. Prema optužnici, Šojić je ova djela počinio obavljajući dužnost direktora i zamjenika direktora Službe, ali je Sud ocijenio da su izostala preciznija određenja u tom smislu.

“U činjeničnom opisu nije navedeno koji obim ovlaštenja je optuženi imao kao direktor, a koji kao zamjenik za potpisivanje šiht listi”, kazala je Ćuković.

Dio optužbi za korištenje vozila i potpisivanje evidencije odbačen je za određene dane, jer optuženi nije ispitan na te okolnosti u istrazi.

Šojiću su ukinute mjere zabrane putovanja, a Bosna i Hercegovina je kao oštećena upućena na parnicu.

Na izrečenu presudu dozvoljena je žalba.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je u januaru 2023.

Marija Taušan