Vijest

Optužnica za sudjelovanje na ratištima u Siriji i Iraku

5. Januara 2024.11:14
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Vildana Ključe, koji se tereti za organizovanje teorističke grupe i sudjelovanje na ratištima u Siriji i Iraku.

ISILBorci takozvanog ISIL-a, ilustracija. Izvor: Video ISIL-a

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, Ključo se tereti da je 28. augusta 2012. otputovao redovnim letom iz Sarajeva u Istanbul te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, s namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području.

On je optužen da je boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa“ na teritoriji koju je kontrolisao takozvani ISIL, koji je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo terorističkom organizacijom.

“Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio, u okviru terorističke organizacije, vojnoj jedinici ‘Ahmed Asafa’, koja je postala sastavni dio terorističke organizacije ISIL-a na području Sirije i Iraka, čiji su pripadnici – svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama – činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima na tom području”, stoji u saopštenju.

U optužnici se navodi da je Ključo, kao pripadnik, u vojnim jedinicama sudjelovao sve do 2023., odnosno do prelaska na teritoriju Turske i povratka u BiH, čime je proveo više od decenije na ratištima Sirije i Iraka te je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na tom području.

Iz Tužilaštva su naveli da će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i prilaganjem materijalnih dokaza.

Njemu je ranije određen pritvor.

Aida Trepanić