Vijest

U Beogradu krajem januara počinje obnovljeno suđenje za zločin u Štrpcima

5. Januara 2024.11:49
Nakon što je ukinuta prvostepena presuda, Viši sud u Beogradu za 30. januar je zakazao početak obnovljenog suđenja optuženima za učestvovanje u otmici 20 putnika iz voza na stanici u Štrpcima u februaru 1993. godine.
Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su Gojko Lukić, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić osuđeni na ukupno 35 godina zatvora zbog učešća u otmici 20 putnika iz voza na stanici u Štrpcima u februaru 1993., koji su potom ubijeni, te je predmet vratio na ponovno suđenje.

“U ovom predmetu glavni pretres je zakazan za 30. januar 2024. godine”, odgovoreno je za Detektor iz Višeg beogradskog suda.

Prvostepenom presudom su Gojko Lukić, Vasiljević i Lipovac bili osuđeni na po deset godina zatvora, a Đekić na pet godina.

Zarobljenici, uglavnom Bošnjaci, oteti su iz voza u Štrpcima i odvedeni u školu u Prelovu, gdje su fizički napadnuti. Potom su odvedeni u spaljenu kuću u selu Musići, gdje su i pogubljeni.

U presudi se navodi da su Gojko Lukić, Vasiljević, Lipovac i Đekić osuđeni za učešće u prebijanju zarobljenika u Prelovu i njihovo odvođenje u kuću u Musićima.

Gojko Lukić, Vasiljević i Đekić se terete da su bili pripadnici paravojne jedinice “Osvetnici” pod vodstvom Milana Lukića, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora pred Tribunalom u Hagu za ratne zločine u Višegradu, ali ne i za ubistva u Štrpcima, dok je Lipovac bio vojnik Vojske Republike Srpske (VRS) u vrijeme počinjenja zločina.

Krajem augusta prošle godine Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika VRS-a osuđena na 91 godinu zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima, dok je Luka Dragičević oslobođen optužbe da je izdao naređenje za odvođenje civila.

U odvojenom postupku, Sud BiH je Bobana Inđića pravosnažno osudio na 15 godina zatvora.

Emina Dizdarević Tahmiščija