Vijesti


Odbijen zahtjev Dodikove Odbrane za izuzeće sedam sudija, početak suđenja u februaru 26. Januara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je, kao nedopušten, zahtjev za izuzeće sedam sudija koji je uputila Odbrana Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, optuženog za neizvršavanje odluka visokog predstavnika.
Sud BiH decembar 2023. Naredne sedmice početak suđenja za zločine u Foči, Višegradu i Čajniču 26. Januara 2024. Vijest Početak suđenja trinaestorici bivših komandanata i pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, za zločine na području Foče, Višegrada i Čajniča, najavljen je za narednu sedmicu u Državnom sudu.
Mirzi Kapiću produžen pritvor 26. Januara 2024. Vijest Državni sud produžio je pritvor Mirzi Kapiću, optuženom za terorizam odnosno planiranje napada na džamiju u Zenici, zbog bojazni da će boravkom na slobodi ponoviti ili dovršiti već pokušano krivično djelo.
Dodik neće zaboraviti pomoć Mađarske 26. Januara 2024. Vijest Nakon sastanka s Miloradom Dodikom, ministar vanjskih poslova Mađarske Petar Sijatro izjavio je da je njegova zemlja za ubrzanje procesa približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) i da će nastaviti podržavati poljoprivrednike u ovom entitetu, uprkos najavama smanjenja podrške razvojnih programa.
Potvrđena optužnica za zločine u Bosanskoj Krupi 26. Januara 2024. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu kojom se Nerminu Poriću na teret stavlja ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Bosanske Krupe 1995. godine.
Povjerenje javnosti i veća transparentnost ključni ciljevi reforme pravosuđa 26. Januara 2024. Vijest Novi reformski program Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za naredne tri godine treba kreirati na način da omogući donošenje kvalitetnih tužilačkih i sudijskih odluka i unaprijedi transparentnost, a sve s ciljem jačanja integriteta i vraćanja povjerenja javnosti.
BIRN BiH zapošljava finansijskog službenika 26. Januara 2024. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine – BIRN BiH traži jednog (1) finansijskog službenika da upotpuni tim u Sarajevu.
Bivši ruski dobrovoljac u BiH osuđen u Moskvi zbog kritiziranja Putina 26. Januara 2024. Vijest Sud u Moskvi osudio je Igora Girkina, poznatog kao Igor Strelkov, na četiri godine zatvora zbog javnog pozivanja na ekstremističke aktivnosti, a koji je prošle godine uhapšen zbog kritiziranja ruskog predsjednika Vladimira Putina.
Suđenje Zeljkoviću i ostalima nastavlja se početkom februara 26. Januara 2024. Vijest Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i još četvorici optuženih za zloupotrebu položaja u slučaju poznatom kao “korona ugovori“, zakazano je za 5. februar, potvrđeno je iz banjalučkog Okružnog suda za Detektor.
Krim inspektori idu na treće suđenje zbog uništavanja dokaza u slučaju “Dragičević” 25. Januara 2024. Vijest Okružni sud u Banjaluci uvažio je žalbu banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom su policijski krim tehničari Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak oslobođeni optužbi za uništavanje dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića.