Vijest

Potvrđena optužnica za zločine u Bosanskoj Krupi

26. Januara 2024.15:49
Državni sud potvrdio je optužnicu kojom se Nerminu Poriću na teret stavlja ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Bosanske Krupe 1995. godine.
Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Prema optužnici objavljenoj na zvaničnoj stranici Tužilaštva BiH, Porić je optužen da je, u svojstvu komandira voda Vojne policije 511. slavne brdske brigade Armije BiH, u ljeto 1995. godine lično pucao u neke pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS) koji su prethodno bili zarobljeni u rejonu Kobiljnjaka, Ćojluka i Osmača.

Neki zarobljenici su, prema optužnici, ubijeni neposredno nakon zarobljavanja, dok su drugi držani u vojnom pritvoru 511. slavne brdske brigade u mjestu Pištaline, gdje su bili tučeni. Također se navodi i da su zarobljenici izvedeni i ubijeni na tri lokacije na području Bosanske Krupe – Perna Padež, Perna VEK (vojna ekonomija) i ispred vojnog pritvora.

Poriću se na teret stavlja i da je znao ili mogao znati da se njemu podređeni pripadnici spremaju počiniti ubistva a nije poduzeo nužne i razumne mjere da ih spriječi, niti je nakon ubistava pokrenuo postupak ispitivanja odgovornosti i kažnjavanja podređenih pripadnika koji su u njima učestvovali.

Detektor je ranije izvijestio da je protiv Porića podignuta optužnica i tada je iz Tužilaštva navedeno da je osumnjičeni stalno nastanjen u Austriji, te da će se poduzeti aktivnosti za njegovo izručenje i suđenje u BiH. Prema Tužilaštvu, osim bosanskohercegovačkog, on posjeduje i slovensko državljanstvo.

U augustu 2023. godine Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nedžada Ćehića zvanog Ćeha, nekadašnjeg pripadnika Vojne policije 511. slavne brdske brigade Armije BiH, zbog učešća u odvođenju ratnih zarobljenika i njihovim ubistvima na području Bosanske Krupe 1995. godine.

Ćehić, koji je optužen za zločin protiv ratnih zarobljenika, bio je nedostupan pravosudnim institucijama dok nije u junu 2023. godine izručen iz Austrije. Poslije je spojen s predmetom u kome se u Državnom sudu sudi nekadašnjim pripadnicima Armije BiH Senadu Bužimkiću, Rizahu Fajiću, Almiru Sefiću, Erminu Kadiću, Amiru Patkoviću, Irfi Velagiću i Suadu Nesimoviću.

Lamija Grebo