Vijesti


Sud BiH nadležan za djela u kojima je pričinjena veća šteta u jednom entitetu 25. Januara 2024. Vijest Državni sud bi, prema novim izmjenama Nacrta zakona o sudovima Bosne i Hercegovine, trebao imati nadležnosti nad krivičnim djelima iz jednog entiteta ukoliko je pričinjena veća šteta, što uključuje korupciju i druga djela, ali preostaje još dogovor oko lokacije višeg suda da bi zakon koji godinama koči politika bio usvojen, kao neophodni uslov približavanja članstvu Evropske unije.
Ročište Alisi Ramić i Hasanu Dupovcu zakazano za 2. februar 25. Januara 2024. Vijest Trećestepeno vijeće Suda BiH za 2. februar ove godine zakazalo je ročište na kojem će razmatrati žalbe na presudu kojom je Hasan Dupovac osuđen na tri godine zatvora za zloupotrebu položaja, a Alisa Ramić na dvije i po godine za davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića 2016. u Sarajevu.
Dugotrajna istraga i suspenzija Dalide Burzić ogledalo neefikasnosti Tužilaštva 25. Januara 2024. Vijest Dugotrajna istraga protiv suspendovane sutkinje Državnog suda Dalide Burzić najveći fokus stavlja na Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, čiji rad bi trebao biti efikasniji s obzirom na njenu funkciju i udaljenje od vršenja dužnosti, smatraju sagovornici Detektora.
U Istočnom Sarajevu će biti podignut spomenik Vitaliju Čurkinu 25. Januara 2024. Vijest U Istočnom Sarajevu ove godine će, umjesto stare spomen-ploče, biti postavljen spomenik Vitaliju Čurkinu, preminulom ruskom ambasadoru u Ujedinjenim nacijama koji je zaustavio rezoluciju za osudu genocida u Srebrenici, potvrđeno je za Detektor.
Odgođen početak suđenja za zločine u Doboju 25. Januara 2024. Vijest Suđenje bivšem komandantu Armije BiH u Gračanici Džemalu Jukanu za zločin nad civilima na području Doboja, koje je trebalo početi danas, odgođeno je na neodređeno vrijeme, potvrđeno je iz dobojskog Okružnog suda.
Uvredljivi natpisi na buregdžinici “Sarajka” u Neumu 24. Januara 2024. Vijest Na buregdžinici “Sarajka” u Neumu i objektima pored nje, tokom noći su ispisani uvredljivi grafiti kojima se veliča ustaški pokret i takozvana Herceg-Bosna, paradržavna tvorevina čije rukovodstvo je zbog ratnih zločina osuđeno na dugogodišnje zatvorske kazne pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.
Počelo suđenje sudiji Osnovnog suda u Foči 24. Januara 2024. Suđenje U Okružnom sudu u Banjaluci počelo je suđenje sudiji Osnovnog suda u Foči Erminu Kordi, optuženom za povredu zakona od strane sudije ili javnog tužioca.
Zatraženo utvrđivanje disciplinske odgovornosti državne tužiteljice 24. Januara 2024. Vijest Ured disciplinskog tužioca je u završnoj riječi zatražio da se Violeti Mandić, tužiteljici Državnog tužilaštva, izrekne odgovarajuća disciplinska mjera zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, dok je ona navela kako nije ugrozila dignitet pravosuđa.
Optužnica protiv Tahira Granića odbijena zbog nedostatka dokaza 24. Januara 2024. Vijest Državni sud odbio je optužnicu protiv Tahira Granića jer dokazi ne potvrđuju navode iz optužnice, prema kojoj je bio optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bugojna.
Više od tri decenije bez kazne za lomače i ubistva u selu Poljak 24. Januara 2024. Vijest Sudbina četiri osobe koje su prije 31 godinu odvedene iz sela Poljak ni do danas nije poznata, a mještani i porodice ubijenih svakog 24. januara obilježavaju godišnjicu stradanja 21 civila u ovom mjestu kod Srebrenice, te se još uvijek nadaju da će nestali biti pronađeni i odgovorni procesuirani.