Vijesti


Podignuta optužnica protiv policajaca iz Osmaka zbog premlaćivanja maloljetnika 1. Februara 2024. Vijest Okružno javno tužilaštvo Bijeljina podiglo je optužnicu protiv četiri policajca iz Osmaka zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “povreda ljudskog dostojanstva, zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja”, saznaje Detektor.
Uskoro početak suđenja za organizovanje terorističke grupe 1. Februara 2024. Suđenje Vildan Ključo izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti za organizovanje terorističke grupe tokom više od deset godina boravka na ratištima u Siriji i Iraku, te bi mu uskoro trebalo početi suđenje.
Nekadašnji uposlenik Tužilaštva BiH izjasnio se da nije kriv 1. Februara 2024. Suđenje Mustafa Vrabac, nekadašnji uposlenik Tužilaštva Bosne i Hercegovine, negirao je krivnju za krivotvorenje službene isprave i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.
Sutkinja sarajevskog Kantonalnog suda disciplinski sankcionisana javnom opomenom 1. Februara 2024. Vijest Prvostepena disciplinska komisija nepravosnažnom odlukom sankcionisala je sutkinju sarajevskog Kantonalnog suda Amru Muhibić javnom opomenom zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti i neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti.
Dom naroda produžio rok za formiranje Odjela za provjeru finansijskih izvještaja sudija i tužilaca 31. Januara 2024. Vijest Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH produžen je rok za formiranje Odjela za provjeru finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija krovne pravosudne institucije.
Tužilaštvo BiH uredilo optužnicu za zločine u Briševu 31. Januara 2024. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dostavilo je Državnom sudu uređenu optužnicu za napad na prijedorsko selo Briševo u julu 1992. godine, kada je ubijeno više od 60 osoba. Sud je prethodno, zbog nedostataka, ovu optužnicu vraćao na uređenje.
MUP RS-a tvrdi da nisu zaprimili presudu po tužbi Bh. Povorke ponosa već 45 dana 30. Januara 2024. Vijest Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) nije odgovorilo da li će postupiti po presudi i dostaviti Organizacionom odboru Bh. Povorke ponosa informacije o policajcima koji su prošle godine propustili spriječiti napad na aktiviste i novinare u Banjoj Luci, jer nisu dobili otpravak.
Potpisan memorandum o preuzimanju podataka iz haških presuda 30. Januara 2024. Vijest Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine i Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) potpisali su memorandum o saradnji kojim se precizira preuzimanje podataka iz pravosnažnih osuđujućih presuda za državljane BiH koje su izrekli međunarodni sudovi u Hagu.
Prekršaje za koje se tereti tužiteljica opisala kao šaljivu komunikaciju 30. Januara 2024. Vijest Tužiteljica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Emela Tahmaz-Bukvić je u disciplinskom predmetu koji se vodi protiv nje rekla kako joj nije bila namjera da bilo koga uvrijedi, već na šaljiv način ukaže na nedostatke u Tužilaštvu.
Potvrđena optužnica protiv Vojina Pavlovića zbog veličanja osuđenog za ratne zločine 30. Januara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Vojina Pavlovića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog veličanja osobe osuđene za ratne zločine.