Vijest

Dodik neće zaboraviti pomoć Mađarske

26. Januara 2024.16:07
Nakon sastanka s Miloradom Dodikom, ministar vanjskih poslova Mađarske Petar Sijatro izjavio je da je njegova zemlja za ubrzanje procesa približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) i da će nastaviti podržavati poljoprivrednike u ovom entitetu, uprkos najavama smanjenja podrške razvojnih programa.
Sijarto i Dodik u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Osim s Dodikom, Sijarto se susreo danas u Banjaluci s entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem te članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, gdje je razgovarano o evropskom putu BiH, ali i ekonomskoj saradnji Mađarske i Republike Srpske.

Sijarto je naveo da je Mađarska na pragu predsjedavanja Evropskom unijom (EU) i jedan od njenog prioriteta biće ubrzavanje procesa približavanja Zapadnog Balkana, odnosno procesa proširenja EU, kao i da se ova država protivi da se bilo koji političar iz Zapadnog Balkana stavi na listu sankcija.

“Evropskoj uniji potrebna je inspiracija, potrebna je svježa i nova energija i mislim da je Zapadni Balkan regija koja može to da obezbijedi. Smatramo da je u interesu da se proces integracije u EU u ovom dijelu svijeta ubrza“, izjavio je Sijarto nakon sastanka i dodao kako je za uspješan integracijski put potrebno da EU ne primjenjuje ucjenjivanje i da ne plaši zemlje Zapadnog Balkana, nego ih poštuje.

Prema njegovim riječima, Mađarska se protivi smanjivanju sredstava namijenjenih za podršku razvojnih programa u regiji Zapadnog Balkana jer se na taj način nanosi šteta ljudima koji ovdje žive.

“U okviru politike odgovornog susjedstva nastavljamo i dalje pružanje podrške za poljoprivredni razvoj Republike Srpske. Korist će imati poljoprivrednici i poljoprivreda Republike Srpske, kao i Mađarska, pošto je to program koji predviđa mogućnost nabavke poljoprivredne opreme i mašina proizvedenih u Mađarskoj“, kazao je ministar vanjskih poslova Mađarske.

Naveo je i kako je više od 1.700 bilo prijavljenih na konkursu i da je za tu namjenu predviđeno oko 6,5 milijardi forinti, odnosno oko 32 miliona maraka, te će se sredstva nadopuniti ako se ukaže potreba.

Dodik je rekao da je sa Sijartom razgovarao i o drugim ekonomskim temama, kao što je eksploatacija ruda, kao i da je dogovoren datum kada će Republiku Srpsku posjetiti premijer Mađarske Viktor Orban, kog je nazvao velikim prijateljem.

“Tu ćemo onda operacionalizovati, a možda čak i potpisati neke ugovore u tom trenutku. Nikada nećemo zaboraviti Mađarsku što su u tako teškoj godini, kakva je bila prošla godina i za njih i za nas, pomogli Republici Srpskoj da prođe lakše kroz tu izazovnu godinu“, kaže Dodik.

Dodik je rekao i da ga raduje činjenica da će Mađarska uskoro preuzeti predsjedavanje Evropkom unijom, te da je Republika Srpska opredijeljena za evropski put.

“Želimo da se dvije stvari tu vide – da se Republika Srpska vidi na tom putu, zajedno sa svojim ovlaštenjima i, s druge strane, da se poštuje mehanizam koordinacije unutar BiH i ustavni položaj koji BiH ima“, kaže Dodik i navodi da je za istovremno rješavanje svih 14 priroteta, a ne posebno bavljenje pitanjima.

“Jednako smo tako upoznali ministra s našim stavom u vezi NATO-a. Naša politika nije učlanjenje u NATO iz poznatih razloga koji su vezani za prošlost naših odnosa“, zaključio je Dodik.

Đorđe Vujatović