Vijest

Bivši ruski dobrovoljac u BiH osuđen u Moskvi zbog kritiziranja Putina

26. Januara 2024.10:37
Sud u Moskvi osudio je Igora Girkina, poznatog kao Igor Strelkov, na četiri godine zatvora zbog javnog pozivanja na ekstremističke aktivnosti, a koji je prošle godine uhapšen zbog kritiziranja ruskog predsjednika Vladimira Putina.
Igor Strelkov na izricanju presude. Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Na Telegramu su nakon izricanja presude Girkinu započete kampanje podrške, te prikupljanje sredstava za advokata i druge troškove.

On je 2022. godine sa Sergejem Dubinskim i Leonidom Harčenkom osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog njegove uloge u obaranju aviona Malaysia Airlinesa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. godine. Avion je oboren projektilom.

Girkin je bivši višegradski dobrovoljac koga su ukrajinske vlasti optužile za terorizam i na listi je sankcija Evropske unije od 2014. godine.

Pokret Novorossiya / Nova Rusija, kojim Strelkov rukovodi, 2020. godine je državljaninu Srbije Stevanu Miloševiću dodijelio nagradu “Zaštitnik Nove Rusije” za njegovu borbu na strani proruskih separatista u sukobima na istoku Ukrajine.

Milošević je jedan od osuđenih pred srbijanskim sudovima od 2015. godine za učestvovanje u borbama na strani proruskih jedinica u Ukrajini.

Igor Strelkov je u martu 2015. godine dobio priznanje “Zaveta”, organizacije koja djeluje u BiH, Srbiji te Rusiji, o čemu je Detektor pisao. U Rusiji je vodi bivši višegradski dobrovoljac Vladimir Sidorov. On je član ultradesničarske partije LDPR, čijeg je vođu sankcionisala Evropska unija (EU). Njega su novinari Detektora prepoznali na obilježavanju Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu.

Ova partija otvoreno je zagovarala odvajanje Krima od Ukrajine.

    Nermina Kuloglija-Zolj