Vijest

Mirzi Kapiću produžen pritvor

26. Januara 2024.16:24
Državni sud produžio je pritvor Mirzi Kapiću, optuženom za terorizam odnosno planiranje napada na džamiju u Zenici, zbog bojazni da će boravkom na slobodi ponoviti ili dovršiti već pokušano krivično djelo.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Iz Suda su naveli da je prihvaćen prijedlog Tužilaštva, te je Kapiću produžen pritvor koji može trajati najduže dvije godine od dana potvrđivanja optužnice, odnosno do 16. januara 2026. godine ili do nove odluke Suda.

Državno tužilaštvo je zatražilo da se Kapiću za još tri mjeseca produži pritvor, dok se Odbrana tome usprotivila, uz prijedlog da mu se odrede mjere zabrane.

Kapić se tereti da je sredinom 2023. godine – s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, zajedno s njemu poznatim licima, koristeći internet aplikacije putem mobilnog telefona – dogovarao i planirao napad na džamiju “Bosna” u Zenici.

“Napad bi izvršio postavljanjem eksplozivne naprave koja bi bila sastavljena od živinog eksploziva i TNT-a u istoj džamiji, a sve s ciljem kažnjavanja učenjaka i pripadnika Islamske zajednice u BiH koji objavljuju fetve protiv terorističke organizacije ‘ISIS’, kao i kažnjavanja onih pripadnika Islamske zajednice BiH koji članove terorističke organizacije ‘ISIS’,  prijavljuju organima gonjenja u BiH”, navodi se u optužnici.

Kapić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja.

 

Lamija Grebo