Vijest

Suđenje Zeljkoviću i ostalima nastavlja se početkom februara

26. Januara 2024.10:15
Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i još četvorici optuženih za zloupotrebu položaja u slučaju poznatom kao “korona ugovori“, zakazano je za 5. februar, potvrđeno je iz banjalučkog Okružnog suda za Detektor.
Branislav Zeljković. Foto: BIRN BiH

Postupak je privremeno prekinut u oktobru prošle godine zbog zdravstvenog stanja drugooptuženog Slavka Bojića, direktora firme “Procontrol”, od koje je, prema optužnici, Institut za javno zdravstvo nabavljao zaštitnu opremu za vrijeme trajanja epidemije korone.

Nastavak suđenja je zakazan nakon što je tim vještaka medicinske struke Sudu dostavio nalaz i mišljenje o Bojićevom zdravstvenom stanju u kojem se, kako saznajemo, navodi da je optuženi sposoban za praćenje procesa.

U pomenutom nalazu se predlaže i da postupak ne traje duže od tri sata.

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske je, uz Zeljkovića i Bojića, optužnicom obuhvatilo i Dragana Dubravca, direktora firme “Promeding“, Sanija Crljića, vlasnika “Sineks laboratorije“ i Sašu Markovića, direktora turističke agencije “Travel for fun“.

Oni su optuženi da su u postupcima javnih nabavki za vrijeme trajanja virusa korona, oštetili Republiku Srpsku za 1,3 miliona KM.

Optužnica protiv njih je podignuta u septembru 2022. godine, a suđenje počelo u februaru prošle godine. Republičko javno tužilaštvo je najavilo saslušanje 70 svjedoka i pet vještaka, te izvođenje više od 2400 materijalnih dokaza.

Đorđe Vujatović