Vijesti


Ustavni sud BiH usvojio apelaciju sutkinje Ružice Jukić 24. Januara 2024. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju sutkinje Općinskog suda u Tuzli Ružice Jukić i ukinuo disciplinsku sankciju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), te naložio da se po hitnom postupku donese nova odluka.
Pudar: Počelo suđenje suspendovanom blagajniku BHANSA-e 23. Januara 2024. Suđenje Suspendovanom glavnom blagajniku Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) Dejanu Pudaru počelo je suđenje za pronevjeru više od 270.000 maraka počinjenu prije deset godina.
Hapšenje zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti 23. Januara 2024. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jednu osobu na području Sarajeva zbog sumnje da je ugrožavala osobe pod međunarodnopravnom zaštitom i javno podsticala na terorističke aktivnosti, saopćeno je iz SIPA-e.
Potvrđena optužnica za planiranje napada na džamiju 23. Januara 2024. Suđenje Državno tužilaštvo zatražilo je da se za još tri mjeseca produži pritvor Mirzi Kapiću, optuženom za terorizam, odnosno planiranje napada na džamiju u Zenici, dok se Odbrana tome usprotivila uz prijedlog da mu se odrede mjere zabrane.
Kamere na uniformama policajaca u Sarajevu – između transparentnosti i narušavanja privatnosti 22. Januara 2024. Vijest Policijski službenici u Kantonu Sarajevo uskoro bi trebali na svojim uniformama nositi kamere za snimanje kontakata s građanima, što ima i veliku prednost nadzora nad radom policajaca ili za prikupljanje dokaza, dok stručnjaci ističu zabrinutost zbog mogućih kršenja prava na zaštitu ličnih podataka i pohrane materijala.
Tri decenije od posljednjeg sankanja šestero djece na Alipašinom Polju 22. Januara 2024. Vijest Polaganjem cvijeća u Bosanskoj ulici u sarajevskom naselju Alipašino Polje, obilježena je 30. godišnjica ubistva šestero djece koja su poginula na sankanju u eksploziji granata ispaljenih s položaja Vojske Republike Srpske (VRS).
Adnan Ćatić ostaje u pritvoru 22. Januara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine produžio je pritvor Adnanu Ćatiću, optuženom za organizovanje terorističke grupe, odnosno učešća na stranim ratištima.
Ustavni sud BiH odbio apelaciju Sabine Sarajlije 22. Januara 2024. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom je zaključeno da glavnoj tužiteljici sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Sabini Sarajliji nije prekršeno pravo na pravično suđenje, nakon što je proglašena odgovornom za disciplinski prekršaj “povreda načela nepristrasnosti” i sankcionisana javnom opomenom.
Naredne sedmice počinje suđenje za zločine u Tesliću 19. Januara 2024. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine za narednu sedmicu najavljen je početak suđenja za zločine počinjene na području Teslića 1992. godine.
Potvrđena optužnica za zločine u “Malom logoru” 19. Januara 2024. Vijest Državni sud je potvrdio optužnicu protiv Slobodana Savića zbog zločina u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) Banja Luka, zvanom “Mali logor”, počinjenih tokom 1994. i 1995. godine.