Vijest

Krim inspektori idu na treće suđenje zbog uništavanja dokaza u slučaju “Dragičević”

25. Januara 2024.15:29
Okružni sud u Banjaluci uvažio je žalbu banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom su policijski krim tehničari Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak oslobođeni optužbi za uništavanje dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića.
Fotografija Davida Dragičevića na jednom od protesta u Banjaluci. Foto: EPA-EFE/VLADIMIR STOJKOVIC

Tako se predmet protiv optuženih krim tehničara banjalučke policije po treći put vraća na Osnovni sud u Banjaluci, gdje je suđenje zakazano za 12. februar.

Okružni sud u Banjaluci je oslobađajuću presudu Marijancu i Bošnjaku prvi put ukinuo u januaru 2023. godine. Tada je predmet vraćen na Osnovni sud, ali je sudija Radmila Medaković u maju prošle godine ponovo donijela oslobađajuću presudu. Nakon toga uslijedila je još jedna žalba Tužilaštva.

U rješenju Okružnog suda u koji je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, navodi se da Tužilaštvo u okviru žalbenih razloga u prvom redu pobija presudu donesenu nakon ponovljenog postupka zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

“Kako je žalba Tužilaštva pravilno ukazala da je pobijana presuda zahvaćena navedenim povredama krivičnog postupka, valjalo je žalbu uvažiti, pobijanu presudu ukinuti i predmet vratiti prvostepenom sudu na ponovno suđenje, u kom postupku će prvostepeni sud otkloniti procesne povrede na koje mu je ukazano vodeći računa i o ostalim prigovorima u žalbi i tako biće u prilici da izvedene dokaze cijeni u skladu sa zakonom, nakon čega će donijeti pravilnu i zakonitu odluku”, piše u rješenju Okružnog suda Banjaluka.

Kriminalistički tehničari Marijanac i Bošnjak su u januaru 2022. prvobitno oslobođeni optužbi da su počinili krivično djelo uništavanja i sakrivanja dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Njih dvojicu optužnica Okružnog tužilaštva u Banjaluci tereti da su 25. marta 2018. godine namjerno bacili donji veš Dragičevića i tako uništili mogući dokaz o ubistvu.

Sutkinja Radmila Medaković rekla je tada u obrazloženju presude da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže činjenice iz optužnice, te da nije dokazano postojanje namjere optuženih.

“Odbrana smatra da je odluka prvostepenog suda bila ispravna i zakonita, što je isticala i u odgovoru na žalbu Tužilaštva”, kazao je za BIRN BiH Aleksandar Jokić, advokat optuženog Marijanca, nakon zadnjeg rješenja Okružnog suda.

David Dragičević ubijen je u martu 2018. godine. Njegova smrt prvobitno je proglašena zadesnom, da bi Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci u junu 2018. otvorilo istragu zbog ubistva.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je istragu preuzelo u aprilu 2021. godine.

Vladimir Kovačević