Vijesti


BIRN BiH – OBJAŠNJAVA: Reforma izbornog procesa uvođenjem elektronske provjere i brojanja glasova 30. Januara 2024. Vijest Decenijski napori i potrebe za reformu izbornog procesa, koja je prva u nizu od 14 prioriteta za približavanje Bosne i Hercegovine članstvu u Evropsku uniju, ponovo je zakazala kod predstavnika politika zbog čega izborno zakonodavstvo uskoro može očekivati nametanje novih izmjena od strane visokog predstavnika u BiH.
BiH najgora u regionu po indeksu percepcije korupcije 30. Januara 2024. Vijest Bosna i Hercegovina je druga najlošije pozicionirana zemlja u Evropi kada je u pitanju stanje korupcije, pokazuje ovogodišnje istraživanje Transparency Internationala.
Odgođeno ročište po disciplinskoj tužbi protiv tužioca Adisa Berbića 30. Januara 2024. Vijest Disciplinsko ročište po tužbi protiv Adisa Berbića, tužioca Kantonalnog tužilaštva u Zenici, odgođeno je zbog drugih obaveza člana Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.
Naredbe za raspisivanjem potjernica za osuđenim zbog zločina u Zecovima 30. Januara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine izdao je naredbe za raspisivanje međunarodnih potjernica za Dušanom Milunićem, Ilijom Zorićem i Zoranom Stojnićem, koji su nepravosnažno osuđeni na 40 godina zatvora za zločine počinjene u Zecovima kod Prijedora, saznaje Detektor.
Saradnja za pravni okvir cyber sigurnosti u BiH 29. Januara 2024. Vijest Pravni okvir cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini i dalje nije dovoljno razvijen i potrebne su mu hitne promjene, a jedan od prvih koraka je edukacija i razmjena informacija s predstavnicima pravosuđa u našoj zemlji, rečeno je tokom obuke Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH (CEST FBiH) i Centra za izvrsnost u cyber sigurnosti (CSEC).
Zatraženo spajanje postupka protiv Dodika i Lukića 29. Januara 2024. Vijest Odbrana Miloša Lukića, bivšeg vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske, koji je optužen s Miloradom Dodikom zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, uputila je zahtjev Sudu Bosne i Hercegovine za ponovnim spajanjem postupka koji je privremeno razdvojen zbog Lukićeve bolesti, potvrđeno je za Detektor.
Ponovo odgođen disciplinski postupak sudiji iz Velike Kladuše 29. Januara 2024. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) donijela je odluku da se odgodi pripremno ročište koje je bilo zakazano u predmetu protiv Ekrema Šarića, sudije Općinskog suda u Velikoj Kladuši, koji je dostavio novi zahtjev za izuzeće.
Do kraja godine Sarajevo dobija spomenik civilima ubijenim tokom opsade 29. Januara 2024. Vijest Gradska uprava Sarajevo raspisala je javni poziv za izradu idejnog rješenja spomen-obilježja civilnim žrtvama rata od 1992. do 1995. godine, čije će podizanje biti simbol sjećanja i otpora protiv nasilja i mržnje koje su pretrpjeli građani tokom najduže opsade u modernoj historiji. Iz Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo pozivaju građane na dostavljanje imena ubijenih civila.
Polaganje cvijeća na godišnjicu smrti Srđana Aleksića 27. Januara 2024. Vijest U Trebinju je danas obilježena 31. godišnjica smrti Srđana Aleksića, koji je preminuo od posljedica zadobijenih udaraca dok je branio sugrađanina Alena Glavovića.
Novaliću, Solaku i Hodžiću potvrđeno 15 godina zatvora za zloupotrebe pri nabavci respiratora 27. Januara 2024. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom su bivši federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.