Vijesti


Potjernica za Đorđem Ćulumom zbog nedolaska na suđenje 4. Oktobra 2019. Članak Okružni sud u Banjaluci raspisat će potjernicu za Đorđem Ćulumom jer se nije pojavio na posljednja dva ročišta u predmetu “Trezor”, gdje mu se sudi za učestvovanje u pljački gotovo dva miliona maraka.
Potvrđena optužnica protiv Željka Novakovića za zločine u Bosanskom Novom 4. Oktobra 2019. Članak Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Željka Novakovića za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. godine u Bosanskom Novom, potvrđeno je iz ovog suda.
Rasprava o zdravstvenom stanju Ratka Mladića 3. Oktobra 2019. Članak Pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) održana je statusna konferencija na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), na kojoj se raspravljalo o zdravstvenom stanju optuženog ali je taj dio konferencije bio zatvoren za javnost.
Nakon 26 godina pokrenuta istraga o napadu na “Tuzlanski konvoj spasa” 3. Oktobra 2019. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je istragu o napadu na “Tuzlanski konvoj spasa” – u kojem je ubijeno sedam vozača i nekoliko drugih učesnika – nakon što je ovaj predmet godinama nekoliko puta prebacivan na različita tužilaštva, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH).
Ramo Brkić pušten iz pritvora i odmah stupio na izdržavanje zatvorske kazne 3. Oktobra 2019. Članak Bivšem policijskom komesaru Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Rami Brkiću, optuženom za davanje dara, sarajevski Općinski sud ukinuo je pritvor i on je stupio na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju 11 godina zbog organizovanog kriminala, potvrđeno je iz Općinskog suda Sarajevo za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Podignuta optužnica za zločine u Foči 1992. godine 3. Oktobra 2019. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Radovana Paprice zvanog Papro i Slavka Ognjenovića zvanog Mačak, koji se terete za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Foče.
Završne riječi po tužbi Saše Perkovića 2. Oktobra 2019. Članak Zastupnici strana uložili su završne riječi u postupku po tužbi Saše Perkovića protiv BiH zbog duševne boli prouzrokovane procesom u kojem je oslobođen optužbi za ratne zločine počinjene u Rogatici.
Dokazi o duševnoj boli Dragana Božovića 2. Oktobra 2019. Članak Na ročištu pred Sudom BiH izneseni su dokazi po tužbi Dragana Božovića protiv BiH zbog neopravdanog uskraćivanja slobode i povrede časti zbog postupka u kojem je oslobođen optužbi za ratne zločine počinjene u Rogatici.
Praksa potpisivanja dokumenata za druge tužioce 1. Oktobra 2019. Članak Svjedokinja Optužbe je na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, kazala kako je praksa u Državnom tužilaštvu da tužioci potpisuju dokumente za kolege kada su oni odsutni.
Tromjesečni rok za uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović 1. Oktobra 2019. Članak Evropski sud za ljudska prava donio je odluku i ostavio rok od tri mjeseca za uklanjanje pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) sudija ovog suda Faris Vehabović.