Vijesti


Zukić i ostali: Sporna analiza Granične policije 14. Oktobra 2019. Članak Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, planirano saslušanje stručne osobe iz Granične policije prolongirano je nakon prigovora Odbrane o autentičnosti dokaza na čijoj je izradi svjedok radio.
Naredne sedmice presuda za zločine u Goraždu 11. Oktobra 2019. Članak Sud Bosne i Hercegovine će iduće sedmice izreći prvostepenu presudu Ibri Merkezu, Predragu Boguniću i Ešefu Huriću za zločine u Goraždu počinjene u periodu od jula 1992. do februara 1993.
Suđenje za zločine u Srebrenici obustavljeno zbog smrti optuženog Bogdanovića 11. Oktobra 2019. Članak Državni sud je postupak protiv Milana Bogdanovića, koji je prvostepenom presudom oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Srebrenice, obustavio zbog smrti optuženog, saopćeno je iz Suda.
Cijena tekstila iz Mađarske nije se mogla umanjivati 10. Oktobra 2019. Članak Na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću, svjedok Odbrane je rekao da se cijena tekstilne robe koja se naručivala iz Mađarske nije mogla umanjivati pri uvozu u Bosnu i Hercegovinu.
Informacija Crvenog križa o Ibri Ćufuroviću 9. Oktobra 2019. Članak Na suđenju Ibri Ćufuroviću zbog ratovanja u Siriji, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je ISIL 30. maja 2013.
Tužilaštvo traži veće kazne za planiranje terorističkog napada 8. Oktobra 2019. Članak Tužilaštvo BiH je, iznoseći žalbu, zatražilo od Apelacionog vijeća Suda BiH da Maksimu Božiću i Edinu Hastoru – koji su za planiranje terorističkog napada prvostepenom presudom osuđeni na četiri, odnosno dvije i po godine zatvora – poveća kazne, a Odbrana da se osuđujuća preinači u oslobađajuću presudu.
Izricanje presude Lijanovićima i ostalima 31. oktobra 8. Oktobra 2019. Članak Nakon što je u završnoj riječi, na obnovljenom suđenju Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još osam osoba koje se terete za organizovani kriminal, pranje novca i porezne utaje, Državno tužilaštvo zatražilo kazne u skladu sa zakonom, a Odbrana oslobađajuće presude i odbijanje optužbi, izricanje presude je zakazano za 31. oktobar 2019.
Naredne sedmice žalbe na presude za ratne zločine i terorizam 4. Oktobra 2019. Članak U ponedjeljak, 7. oktobra, pred Apelacionim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine zakazano je iznošenje žalbe na prvostepenu presudu Saši Cvetkoviću, osuđenom na 12 godina zatvora zbog ubistava i silovanja civila romske i bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992.
Podignuta optužnica za zločine na Palama 4. Oktobra 2019. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Jovana Kušića zvanog Joja i Branislava Vukovića zvanog Bato zbog zločina nad civilima bošnjačke nacionalnosti počinjenih u proljeće 1992. na području Pala.
Salihovićev predmet upućen Kantonalnom sudu u Sarajevu 4. Oktobra 2019. Članak Sarajevski Općinski sud uputio je na postupanje Kantonalnom sudu Sarajevo predmet protiv bivšeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića, koji je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.