Vijesti


Ivankoviću Lijanoviću smanjena kazna zatvora na sedam godina 1. Oktobra 2019. Članak Vrhovni sud Federacije BiH djelomično je uvažio žalbu u slučaju Jerka Ivankovića Lijanovića te smanjio kaznu sa devet na sedam godina zatvora za zloupotrebu položaja, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
U Šekovićima pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 30. Septembra 2019. Članak Na području općine Šekovići pronađeni su posmrtni ostaci jedne žrtve iz proteklog rata, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Kordić i ostali: Strahovao da mu “namještaju” 30. Septembra 2019. Članak Na suđenju za organizovani kriminal, svjedok Odbrane izjavio je kako mu se optuženi Boris Kordić žalio da sumnja kako mu “namještaju”.
Zukić i ostali: Rokovnik i ceduljice sa imenima svjedoka 30. Septembra 2019. Članak Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je u nastavku suđenja za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima među materijalnim dokazima uložilo dokumentaciju koja je pronađena prilikom pretresa optuženih.
Ukinute boravišne dozvole za četiri turska državljanina 30. Septembra 2019. Članak Služba za poslove sa strancima je nakon zahtjeva turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ukinula boravišne dozvole u BiH za četiri državljanina Turske, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njihov advokat Nedim Ademović.
Miletić: Predmet je bio “malo specifičan” 27. Septembra 2019. Članak Na ponovljenom suđenju Azri Miletić pred Općinskim sudom u Sarajevu, svjedok Tužilaštva je izjavio kako su u ovom predmetu prvo provedene posebne istražne radnje, tokom kojih su sačinjavani zapisnici, a nakon toga saslušani svjedoci.
U Žepi pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 27. Septembra 2019. Članak Na lokalitetu Purtići u Žepi (općina Rogatica) ekshumirani su nekompletni posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve iz proteklog rata, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Odbijena apelacija Gojka Jankovića, osuđenog za zločine u Foči 27. Septembra 2019. Članak Ustavni sud BiH odbio je kao nedopuštenu žalbu Gojka Jankovića, vođe paravojne formacije iz Foče osuđenog na 34 godine zatvora zbog zločina protiv čovječnosti.
Naredne sedmice počinje suđenje za zločine u Vlasenici 27. Septembra 2019. Članak U Državnom sudu je sljedeće sedmice planiran početak suđenja Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću, koje optužnica tereti za zločine počinjene na području Vlasenice.
Procedura uvoza tekstilne robe iz Turske 26. Septembra 2019. Članak Svjedok Odbrane optuženog Anesa Sadikovića, kojem se sudi zajedno s bivšim direktorom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalom Čauševićem, pojasnio je na koji način se tekstilna roba iz Turske uvozila u BiH.