Vijesti


Potvrđena optužnica zbog slanja prijeteće poruke tužiteljici 17. Oktobra 2019. Članak Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Gorana Novića zbog sumnje da je prijetio tužiteljki Okružnog javnog tužilaštva Doboj Nataši Božičković.
Prihvaćeni dokazi sa ranijeg suđenja Milanu Macuri za terorizam, završne riječi u novembru 17. Oktobra 2019. Članak Na ponovljenom suđenju Milanu Macuri, optuženom za pokušaj terorizma, Okružni sud u Banjaluci prihvatio je danas sve dokaze iz ranijeg postupka protiv njega.
Odgođena presuda za zločine u Goraždu 16. Oktobra 2019. Članak Izricanje prvostepene presude Ibri Merkezu, Predragu Boguniću i Ešefu Huriću, nekadašnjim policijskim rukovodiocima optuženim za zločine počinjene u Goraždu, pomjereno je za 25. oktobar.
Diana Kajmaković i Milanko Kajganić izabrani za zamjenike glavne državne tužiteljice 16. Oktobra 2019. Članak Tužioci Državnog tužilaštva Diana Kajmaković i Milanko Kajganić izabrani su za zamjenike glavne državne tužiteljice, na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća VSTV, od ukupno 17 kandidata koji su se prijavili na dvije zamjeničke pozicije.
Mjesec dana za prevod zahtjeva za izručenje iz SAD-a 15. Oktobra 2019. Članak Advokatima Adema Kostjerevca, optuženog u Bosni i Hercegovini za zločin počinjen u Zvorniku, sudija Okružnog suda Istočnog distrikta u američkoj saveznoj državi Missouri odlučio je dati mjesec dana da prevedu zahtjev za izručenje i da iznesu dokaze da je žrtva pogrešno prepoznala optuženog.
Ružica Jukić bez dokaza za “špekulacije” o rušenju VSTV-a 15. Oktobra 2019. Članak Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružica Jukić kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kako želi da ostane tajna da li ima dokaze za “špekulacije” koje je iznijela na svom Facebook profilu o navodnom “planu rušenja VSTV-a”, dok ambasada koju je optužila za provođenje tog plana kaže za BIRN […]
Predloženo vještačenje daktilografkinje tužioca Mihajlovića 15. Oktobra 2019. Članak Na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću zbog nesavjesnog rada u službi, Državno tužilaštvo je predložilo timsko vještačenje daktilografkinje optuženog kako bi se utvrdilo da li je ona sposobna da pristupi Sudu i svjedoči.
Počelo suđenje Gavrilu Steviću za odlazak na ratište u Ukrajini 15. Oktobra 2019. Članak Suđenje Gavrilu Steviću, optuženom za odlazak na strano ratište u Ukrajini, počelo je pred Sudom Bosne i Hercegovine čitanjem optužnice i uvodnom riječju Tužilaštva.
Optužba predlaže kaznu za tužioca Idriza Begića 14. Oktobra 2019. Članak Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo od Općinskog suda u Sarajevu da tužiocu Idrizu Begiću, kojem se sudi zbog primanja nagrade za trgovinu uticajem, izrekne kaznu u skladu sa zakonom.
Kordić i ostali: Svjedokinja nije pristupila 14. Oktobra 2019. Članak Suđenje za zloupotrebe u Službi za poslove sa strancima odgođeno je zbog nedolaska svjedoka Odbrane.