Vijesti


U Sarajevu počela konferencija o podršci žrtvama ratnog seksualnog nasilja 25. Septembra 2019. Članak Regionalna dvodnevna konferencija “Očuvanje mira kroz izgradnju povjerenja i pomirenja – podrška osobama koje su preživjele ratne traume”, o razvijanju konkretnih prijedloga i planova djelovanja vjerskih zajednica za doprinos miru i stabilnosti na regionalnom nivou, te antistigmatizaciju žrtava seksualnog nasilja, održava se u Sarajevu 25. i 26. septembra.
Osoba na snimku “liči” na optuženog 25. Septembra 2019. Članak Svjedok Tužilaštva BiH je na suđenju za ratovanje u Siriji rekao kako osoba na snimku objavljenom na Twitteru liči na optuženog Ibru Ćufurovića. Vlado Vulin, kriminalistički tehničar iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izjavio je danas kako je proljetos dobio zadatak da fotografiše dijelove snimka objavljenog na Twitteru, te da je tokom fotografisanja […]
VSTV: Nedostupna trećina osumnjičenih za ratne zločine 25. Septembra 2019. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) na sjednici je razmatralo pitanja procesuiranja ratnih zločina.
Beogradski sud Željku Budimiru izrekao dvije godine zatvora za zločin u Ključu 24. Septembra 2019. Članak Sud u Beogradu osudio je Željka Budimira na dvije godine zatvora zbog napada i pljačkanja jednog civila u novembru 1992. u opštini Ključ.
Pomjereno izricanje presude Enveru Buzi 24. Septembra 2019. Članak Izricanje prvostepene presude Enveru Buzi, bivšem komandantu Samostalnog prozorskog bataljona Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) optuženom za zločin počinjen u mjestu Uzdol, pomjereno je za 30. septembar.
Ekshumacije kod Prijedora i Vlasenice 23. Septembra 2019. Članak U okolini Prijedora je počeo proces ekshumacije i tom prilikom su pronađeni posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja prijedorskog naselja Rizvanovići, potvrdili su u Državnom tužilaštvu.
Ukinuta prva presuda za terorizam u Republici Srpskoj 23. Septembra 2019. Članak Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu kojom je Milan Macura osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora zbog terorizma, te naložio održavanje novog suđenja.
Naredne sedmice presuda za zločine u Prozoru 20. Septembra 2019. Članak U petak, 27. septembra, Sud BiH izreći će prvostepenu presudu Enveru Buzi, bivšem komandantu Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) koji se tereti za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Uzdolu kod Prozora.
Lijanovići i ostali: Reprodukovanje iskaza vještaka 19. Septembra 2019. Članak Na obnovljenom suđenju Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još osam optuženih koji se terete za organizovani kriminal, pranje novca i porezne utaje, Apelaciono vijeće Državnog suda je donijelo rješenje da se u sudnici izvrši reprodukcija iskaza troje vještaka ekonomske struke.
U Beogradu osuđen pripadnik “Crvenih beretki” za ratno silovanje u Brčkom 19. Septembra 2019. Članak Viši sud u Beogradu osudio je Nikolu Vidu Lujića, bivšeg pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, elitne jedinice specijalnih snaga poznate i pod nazivom “Crvene beretke”, za silovanje žene u Brčkom 20. juna 1992.