Ramo Brkić pušten iz pritvora i odmah stupio na izdržavanje zatvorske kazne

3. Oktobra 2019.14:16

Bivšem policijskom komesaru Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Rami Brkiću, optuženom za davanje dara, sarajevski Općinski sud ukinuo je pritvor i on je stupio na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju 11 godina zbog organizovanog kriminala, potvrđeno je iz Općinskog suda Sarajevo za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Krivično vijeće Općinskog suda je 30. septembra donijelo nepravomoćno rješenje kojim se ukida mjera pritvora prema optuženom Rami Brkiću. Imenovani je 2. oktobra, po uputnom aktu Suda BiH, stupio na izdržavanje kazne zatvora od 11 godina koja mu je izrečena 6. novembra 2015. godine”, kazali su za BIRN BiH u Općinskom sudu Sarajevo.

Iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva su potvrdili da je na odluku Suda kojom je Brkiću ukinut pritvor uložena žalba.

Sud BiH je Brkića pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu od 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja dara i drugih oblika koristi te zloupotrebe položaja, a u istom predmetu je s njim osuđen i Senad Šabić, na 10 godina zatvora.

I Brkić i Šabić su kasnije bili optuženi u predmetu sa sutkinjom Državnog suda Azrom Miletić, a optužnica ih tereti da su sutkinji preko posrednika nudili dar kako bi im se umanjila kazna ili da se oslobode krivnje u žalbenom postupku koji je tada vođen.

Obojica su potom napustili teritoriju BiH, te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić, koja je prvostepenom presudom osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, ali je Apelaciono vijeće Suda ukinulo ovu odluku te je dalje vođenje postupka preneseno na Općinski sud Sarajevo.

Brkić je sredinom juna ove godine izručen iz Slovenije, gdje je uhapšen po potjernici nakon više od tri godine bjekstva, a Državni sud je zatim donio rješenje kojim se vođenje postupka protiv njega prenosi na mjesno nadležni Općinski sud u Sarajevu.

Nedavno je sarajevski Općinski sud donio rješenje kojim se odbija spajanje krivičnih postupaka protiv Brkića i sutkinje Miletić.

    Haris Rovčanin