Potvrđena optužnica protiv Željka Novakovića za zločine u Bosanskom Novom

4. Oktobra 2019.10:52

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Željka Novakovića za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. godine u Bosanskom Novom, potvrđeno je iz ovog suda.

Novakovića, koji osim bosanskohercegovačkog posjeduje i državljanstvo Srbije, Tužilaštvo BiH tereti da je, zajedno s drugim osobama, učestvovao u ubistvima, mučenju i progonu bošnjačkog civilnog stanovništva iz mjesta Ekići i Alići.

U optužnici se navodi da se u periodu od početka maja 1992. do septembra iste godine, “u okviru širokog i sistematičnog napada koji su provodile vojska, policija, teritorijalna odbrana, naoružane skupine ljudi i paravojne formacije Srpskih snaga Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kasnije Vojske Republike Srpske, na civilno nesrpsko stanovništvo na području općine Bosanski Novi, dešavao oružani napad na civilna naselja Donje Agiće, Gornje Agiće, Crnu Rijeku, Suhaču, Hoziće, Blagaj, Aliće, Ekiće i druga naselja u dolini Japre, Urije, kao i druga naselja nastanjena muslimanskim stanovništvom”.

Prilikom tog napada, kako stoji u optužnici, uništavani su civilni objekti, civilno stanovništvo nesrpske nacionalnosti je ubijano i istjerano iz svojih domova, koji su zapaljeni i pljačkani, muškarci su odvođeni i zatvarani na stadion “Mlakve” i Vatrogasni dom u Bosanskom Novom, a više od 4.000 civila teretnim vozom je premješteno u pravcu Doboja.

Progon je nastavljen, navodi se u optužnici, tako što je s područja Bosanskog Novog protjerano najmanje 13.000 civila nesrpske nacionalnosti.

U optužnici stoji da je optuženik Željko Novaković, kao pripadnik srpskih oružanih snaga, znajući za navedeni napad, svjestan da njihove radnje predstavljaju dio tog napada, sudjelovao u progonu civilnog nesrpskog stanovništva općine Bosanski Novi na etničkom i vjerskom temelju i to “ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenim u namjeri i nanošenjem velike patnje”.

Za zločine počinjene u mjestima Alići i Ekići, u toku je suđenje Ljubanu Babiću, Ranku Balabanu, Rajku Karlici, Milenku Brčinu, Mirku Odžiću, Milenku Babiću, Ratku Goronji, Nikoli Reljiću, Draganu i Ranku Baltiću, Miroslavu Kapetanoviću i Ranku Grabu.

    Semir Mujkić