Dokazi o duševnoj boli Dragana Božovića

2. Oktobra 2019.15:42

Na ročištu pred Sudom BiH izneseni su dokazi po tužbi Dragana Božovića protiv BiH zbog neopravdanog uskraćivanja slobode i povrede časti zbog postupka u kojem je oslobođen optužbi za ratne zločine počinjene u Rogatici.

Vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić konstatovao je da je Božović pretrpio duševnu bol, koja je bila od jakog do slabog intenziteta.

Takođe je konstatovao i sekundarni strah srednjeg i blagog intenziteta, kao i povredu ugleda i časti.

Božović je za vrijeme sudskog postupka proveo 648 dana pod mjerama zabrane, uključujući 199 dana zabrane napuštanja adrese stanovanja od 18. oktobra 2013. godine.

Svjedočeći u upravnom sporu, Božović je ispričao da je uhapšen nedaleko od posla i da je, nakon što je dovezen kući da se presvuče, odvezen u Sarajevo.

“Kad sam vidio da me sumnjiče za ubistva 20 žena i djece, kad nisam pukao… Znam da nisam ništa učinio, da se slučaj nije desio, ali me bilo strah nepravedne presude”, rekao je Božović.

On je kazao da je pušten u kućni pritvor i da je njegova porodica bila u teškoj materijalnoj situaciji jer je on jedini radio, kao i da nije mogao posjećivati bolesne roditelje.

Dodao je da je imao veliki stres pred presudu i da od tada koristi više vrsta lijekova.

Kao svjedok je saslušan Todor Kušić, koji je rekao da Božović, njegov prvi komšija, više nije isti čovjek kao što je bio prije postupka. Kazao je da se osamio, teško živi te da je počeo piti lijekove.

Pravobraniteljica Nađa Hozić rekla je da ostaje kod ranijih prigovora na provođenje vještačenja, kao i na dijelove iskaza koji su suprotni materijalnoj dokumentaciji.

Advokat Zorana Čarkić kazala je da ostaje kod tužbenog zahtjeva u visini od 13.000 KM za duševnu bol uzrokovanu povredom prava na slobodu, te zbog povrede ugleda i časti.

Hozić je ocijenila da je nedopustivo što je punomoćnica precizirala zahtjev nakon završnih riječi i zahtjeva za naknadu tužbenog postupka, te što nije obrazložena struktura štete.

Božovića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Sud BiH je u aprilu 2017. pravosnažno oslobodio krivice za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice u septembru 1992. godine.

    Marija Taušan