Članak

Rasprava o zdravstvenom stanju Ratka Mladića

3. Oktobra 2019.18:15
Pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) održana je statusna konferencija na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), na kojoj se raspravljalo o zdravstvenom stanju optuženog ali je taj dio konferencije bio zatvoren za javnost.

Ovo je peta statusna konferencija u ovom predmetu, na kojoj se raspravljalo o Mladićevom trenutnom stanju i uslovima u pritvorskoj jedinici.

Na početku statusne konferencije sutkinja Prisca Nyambe iz Zambije je kazala da će Žalbeno vijeće na vrijeme obavijestiti stranke u postupku o ročištu na kojem će biti iznesene žalbe na prvostepenu presudu.

Kako je rekla, ukoliko je to moguće, više informacija će biti ustupljeno početkom sljedeće godine a prije održavanja naredne statusne konferencije, koja je zakazana za 30. januar 2020. godine.

Sutkinja Nyambe je kazala da je trenutno pred Žalbenim vijećem pet prijedloga koji se odnose na ulaganje dodatnih dokaza u žalbi.

“Žalbeno vijeće ih razmatra i njegova odluka bit će donesena u dogledno vrijeme”, navela je sutkinja Nyambe.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Istom presudom, Mladić je oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. godine u nekoliko bh. općina. Mladićevi advokati, kao i haški tužioci, uložili su žalbe i konačna presuda se očekuje naredne godine.

Posljednja statusna konferencija u ovom predmetu održana je 13. juna ove godine.