Nakon 26 godina pokrenuta istraga o napadu na “Tuzlanski konvoj spasa”

3. Oktobra 2019.15:10

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je istragu o napadu na “Tuzlanski konvoj spasa” – u kojem je ubijeno sedam vozača i nekoliko drugih učesnika – nakon što je ovaj predmet godinama nekoliko puta prebacivan na različita tužilaštva, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH).

“Predmet je u radu, u fazi je istrage. Više informacija ili detalja ne možemo davati”, kazao je za BIRN BiH Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Za ubistva ljudi koji su se u junu 1993. u koloni iz Splita preko Novog Travnika kretali prema Tuzli, još uvijek – 26 godina nakon napada – nisu utvrđeni niti kažnjeni odgovorni.

Prema izvještaju Centra službi bezbjednosti (CSB) Tuzla, u selu Rankovići (općina Novi Travnik) žene i djeca su 4. juna 1993. godine blokirali put kako bi konvoj morao stati. Žene su motkama počele razbijati stakla na vozilima, a prema izvještaju, došlo je do masovne pljačke, maltretiranja i ubistava.

Ubijeno je sedam vozača – Fikret Hadžibeganović, Fikret Ademović, Mustafa Karić, Hamdija Mutišević, Hasan Gušić, Hazim Grahić i Adil Akeljić. Sudbina Salke Memića je nepoznata, a traga se za još tri osobe.

Prema dostupnim podacima, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) opljačkali su 142 kamiona, 20 putničkih vozila, devet kombija, dva sanitetska vozila sa opremom i lijekovima, robu široke potrošnje u vrijednosti 17 miliona maraka i oko 500 tona druge robe, čija vrijednost nije procijenjena, kao i novca u iznosu oko 1,3 miliona maraka.

Iako je istraga pokrenuta pred Državnim tužilaštvom, učesnici konvoja spasa, koji su kobnog dana svjedočili strahotama u selu Rankovići, ne vjeruju u pravdu. Jedan od njih, Jasminko Hozić, rekao je da ga niko, od napada do današnjeg dana, nije pozvao kao svjedoka na saslušanje.

“Ne vjerujem u tu istragu Tužilaštva BiH. Ni mene ni ostale učesnike iz Tuzle, niko nikada nije pozvao da barem upita šta se desilo. Niko za taj napad, ubistva i pljačke neće odgovarati, siguran sam u to”, kazao je Hozić.

U Fondaciji “Istina, pravda, pomirenje”, koja se bavi ratnim dešavanjima u vezi sa Tuzlom i Tuzlanskim kantonom, pojasnili su da je taj predmet “lutao” od Tužilaštva u Zenici do Državnog tužilaštva pa do Tužilaštva u Travniku. Sinan Alić, predsjednik Fondacije, rekao je da je “sramota Tužilaštva BiH što niko nije procesuiran do sada, time još veća pošto su sve snimile kamere”.

BIRN BiH je ranije detaljno pisao o istrazi i ljudima koji su imali komandnu odgovornost na području gdje se napad dogodio. 

Ovaj tekst, kako BIRN BiH nezvanično saznaje, korišten je tokom dosadašnje istrage.

Napad na “Tuzlanski konvoj spasa” snimile su kamere Hrvatske radiotelevizije (HRT) i BBC-a.

    Admir Muslimović