Članak

Potvrđena optužnica za zločine počinjene u Vogošći i Ilijašu

11. Decembra 2019.16:29
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Miladina Trifunovića, bivšeg komandanta Vogošćanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) optuženog za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vogošće i Ilijaša u periodu od jula do decembra 1992. godine.

“Prema optužnici, Trifunović je, kao komandant Vogošćanske (Crnovrške) brigade VRS-a, planirao, naređivao, podstrekavao i pomagao široki i sistematični napad protiv civilnog muslimanskog stanovništva općina Vogošća i Ilijaš”, saopćeno je iz Suda BiH.

Trifunovića, državljanina BiH i Srbije, Tužilaštvo BiH tereti da je odgovoran za ubistva i smrtna stradanja te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba nezakonito zatvorenih u objektu zvanom “Planjina kuća” u mjestu Svrake.

Prema navodima optužnice, Trifunović je odgovoran za zločine počinjene u periodu od jula do decembra 1992. godine.

“Optuženi je u više navrata davao saglasnost svojim podređenim i lično izdavao naredbu za korištenje zatvorenih civila iz zatvoreničkog objekta ‘Planjina kuća’ za dovođenje na prve borbene linije, gdje su korišteni za prisilne radove u zoni vatrenog dejstva kao živi štit, što je rezultiralo ubistvima najmanje 22 osobe, ranjavanjem i teškim fizičkim povredama 18 osoba, kao i zlostavljanjem više desetina zatvorenih osoba”, ranije je saopćilo Tužilaštvo BiH.

U narednom periodu, optuženi Trifunović bi se pred Sudom BiH trebao izjasniti o krivici.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija