Članak

Keskinov advokatski tim uskraćen za informacije

12. Decembra 2019.15:41
Advokat turskog državljanina, kojem je otkazan stalni boravak u BiH zbog prijetnje po nacionalnu sigurnost, Nedim Ademović, rekao je da na današnjem ročištu u Sudu BiH nije bio u mogućnosti iznijeti adekvatnu odbranu, te da je prezentovao dokaze da Fatih Keskin boravi zakonito u BiH.

This post is also available in: English (English)

Ročište u slučaju Fatiha Keskina, kojem je Služba za poslove sa strancima otkazala stalni boravak u BiH, bilo je zatvoreno za javnost.

Advokat Nedim Ademović se nakon ročišta obratio novinarima ispred Suda BiH i kazao kako se radi o stavljanju van snage rješenja po kojem bi Keskin trebao boraviti u Imigracinom centru. Pojasnio je kako Odbrana u ovom postupku pokušava da omogući Keskinu da se sa slobode brani u drugim slučajevima, a koji se tiču njegovog prava na boravak u BiH.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH)  je ranije pisala kako je Služba za poslove sa strancima otkazala stalni boravak u Keskinu, koji je uhapšen 3. decembra u Bihaću, a zatim prebačen u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima.

„Po Zakonu, Sud BiH je danas bio dužan da sasluša našeg klijenta, da on iznese svoju odbranu. Očekivali smo da ćemo dobiti minimum informacija od Suda, zbog čega je ustvari Keskin proglašen prijetnjom za nacionalnu sigurnost i javni red. Nažalost, mi nismo bili u mogućnosti da iznesemo adekvatno odbranu”, kazao je Ademović dodajući da dokumentacija, ako uopšte postoji takva koju je prikupila Sigurnosno-obavještajna agencija BiH i dostavila nadležnim institucijama, nije prezentovana Odbrani.

Advokat Ademović smatra da pravo na odbranu podrazumijeva da Sud da minimum informacija bez obzira što su dokumenti kvalifikovani navodno kao tajni, kako bi se mogla dati adekvatna odbrana.

„Ovako mi možemo samo hipotetički da dajemo odbranu na nešto što nismo nikada čuli ni vidjeli, jer mi u ovakvoj situaciji svi možemo biti proglašeni prijetnjom po nacionalnu sigurnost“, kaže on, dodavši da bi Sud trebao donijeti odluku u roku od tri dana.

Keskinov advokat je kazao da je on prezentirao dokaze da Keskin boravi zakonito u BiH, da je kredibilan i porodičan čovjek koji nikada nigdje nije napravio prekršaj. On je dodao kako je Odbrana dostavila i dokaze iz kojih je vidljivo da Keskin nije na bilo koji način procesuiran u Turskoj.

„Također smo se povezali sa argumentima ministra Mektića koji je rekao da mu je navodno poništen pasoš. Mi tu dokumentaciju nemamo. Tvrdimo da se radi o političkom progonu koji je dogovoren na političkom nivou i koji je trebao da rezultira faktički otmicom Keskina i deportovanjem po hitnoj proceduri u Tursku, gdje bi bio zatvoren bez bilo kakvih prava“, pojasnio je advokat Ademović.

Istakao je da su sve međunarodne organizacije potvrdile da ljudi koji se politički proganjaju po svijetu od strane Turske nemaju pravo na fer suđenje u Turskoj.

„Ja se nadam da će te argumente Sud BiH uzeti u obzir, staviti van snage oduzimanje slobode Keskinu, pustit ga iz Imigracionog centra kako bi mogli nastaviti postupke kojima ćemo dokazati da je oduzimanje njegovog prava na slobodu u BiH nezakonito i da on može sa svojom porodicom nastaviti živjeti slobodno kao svi mi slobodni građani u BiH“, naglasio je Ademović.

Rekao je kako će slučaj Keskin postati međunarodni zbog kojeg će BiH ponovo doći pod istragu međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija.

Kako je objavljeno u medijima, Keskin je bio direktor “Una-Sana” koledža u Bihaću, koji posluje u okviru grupacije “Richmond Park” sa sjedištem u Sarajevu, koja je pravni nasljednik obrazovnih institucija “Bosna Sema”.

Ranije je Služba za poslove sa strancima, nakon zahtjeva turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ukinula boravišne dozvole u BiH za četiri državljanina Turske.

Postupci oduzimanja boravišnih dozvola turskim državljanima pokrenuti su nakon posjete predsjednika Erdogana Bosni i Hercegovini 9. jula ove godine.

Sud BiH je zauzeo stav u ranijim predmetima o tome da nije moguće Turskoj izručiti “gulenovce” koje potražuje, jer BiH ne tretira ovu organizaciju kao terorističku – o čemu je BIRN BiH ranije izvještavao.

U odlukama kojima se odbija turski zahtjev za izručenje, Sud BiH se pozvao na činjenicu da iako Ankara pokret Fethullaha Gulena naziva terorističkim, to ne čine Evropska unija (EU) i Ujedinjene nacije (UN), kao ni većina evropskih zemalja.

Lamija Grebo


This post is also available in: English (English)