Vijesti


Ukinuta oslobađajuća presuda bivšim čelnicima GRAS-a 23. Decembra 2019. Članak Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine uvažio je žalbu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva te ukinuo presudu Kantonalnog suda Sarajevo kojom su bivši čelnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) GRAS oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja, saznaje Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).
Naredne sedmice žalba na presudu za zločine u Rudom i Goraždu 20. Decembra 2019. Članak U Državnom sudu je sljedeće sedmice pred Apelacionim vijećem planirano ročište na kojem će Tužilaštvo BiH iznijeti žalbu na presudu kojom je Ahmet Sejdić oslobođen krivice za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području Goražda i Rudog.
Određen jednomjesečni pritvor petorici povratnika iz Sirije 20. Decembra 2019. Članak Državni sud odredio je pritvor petorici bivših stanovnika takozvane Islamske države osumnjičenih za sudjelovanje na stranim ratištima, koji su jučer prebačeni u Bosnu i Hercegovinu.
Više osumnjičenih za sudjelovanje na stranim ratištima prebačeno u BiH 19. Decembra 2019. Članak Više osumnjičenih za sudjelovanje na stranim ratištima, bivših stanovnika takozvane Islamske države, stiglo je danas u Sarajevo, potvrdilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.
VSTV usvojio zaključke o Priebeovom izvještaju 19. Decembra 2019. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je, nakon rasprave o Izvještaju grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH koji je u Bruxellesu Evropskoj komisiji predstavio Reinhard Priebe, usvojilo 15 zaključaka koje će ovo vijeće ispuniti kako bi ispoštovalo preporuke ekspertskog izvještaja.
BIRN objavio ažuriranu mapu presuda za ratne zločine 19. Decembra 2019. Članak BIRN je objavio ažuriranu verziju svoje interaktivne baze presuda za ratne zločine počinjene tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.
Jasminu Meškoviću određen jednomjesečni pritvor 19. Decembra 2019. Članak Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Jasminu Meškoviću, predsjedniku Udruženja logoraša Bosne i Hercegovine, i Suadi Nožić, direktorici Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.–1995.
Čaušević traži izuzeće predsjedavajuće Sudskog vijeća 19. Decembra 2019. Članak Suđenje bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću prekinuto je nakon što je optuženi zatražio izuzeće predsjedavajuće Sudskog vijeća Biljane Ćuković.
Ćufurović priznao krivicu za ratovanje u Siriji 18. Decembra 2019. Članak Ibro Ćufurović je pred Sudom BiH priznao krivicu za ratovanje u Siriji, potvrdivši time svoje pisano priznanje od 3. decembra.
Interpol raspisao potjernice za Darkom Mrđom i Draganom Marjanovićem 18. Decembra 2019. Članak Interpol BiH raspisao je potjernice za Darkom Mrđom, osuđenim na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 20 godina za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom Prijedora, i Draganom Marjanovićem, osuđenim na 14 godina zatvora zbog učešća u ubistvima civila 1992. na planini Borje kod Teslića, saznaje Balkanska istraživačka mrža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).