Članak

Povećana kazna Smajloviću za zločine u Srebrenici

12. Decembra 2019.13:29
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je Suadu Smajloviću, bivšem pripadniku Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), povećalo kaznu zatvora na tri godine zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti počinjenih u ljeto 1992. na području Srebrenice.

This post is also available in: English

Iz Suda BiH su potvrdili da je uvažena žalba Državnog tužilaštva “u dijelu koji se odnosi na izrečenu krivičnopravnu sankciju optuženom Suadu Smajloviću”, dok je žalba njegovog branioca odbijena u cijelosti kao neosnovana.

Prvostepenom presudom iz septembra 2018. godine Smajlović je proglašen krivim da je pucanjem u tijela mrtvih izvršio njihovo skrnavljenje, ali je oslobođen krivice da je učestvovao u ubistvima, te je bio osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora.

U februaru ove godine obustavljen je postupak u odnosu na optuženog Izeta Arifovića zbog smrti. On je prvostepenom presudom bio osuđen na deset godina zatvora za ubistva civila počinjena na području Srebrenice i Bratunca.

Amir Salihović je, prema presudi Apelacionog vijeća, oslobođen krivice za nezakonito hapšenje devet osoba nakon vojne akcije u Zalazju 12. jula 1992. i njihovo odvođenje u nepoznatom pravcu, od kada nisu više viđeni.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

 

 

Nermina Kuloglija-Zolj


This post is also available in: English