Članak

Povećana kazna Smajloviću za zločine u Srebrenici

12. Decembra 2019.13:29
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je Suadu Smajloviću, bivšem pripadniku Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), povećalo kaznu zatvora na tri godine zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti počinjenih u ljeto 1992. na području Srebrenice.

This post is also available in: English (English)

Iz Suda BiH su potvrdili da je uvažena žalba Državnog tužilaštva “u dijelu koji se odnosi na izrečenu krivičnopravnu sankciju optuženom Suadu Smajloviću”, dok je žalba njegovog branioca odbijena u cijelosti kao neosnovana.

Prvostepenom presudom iz septembra 2018. godine Smajlović je proglašen krivim da je pucanjem u tijela mrtvih izvršio njihovo skrnavljenje, ali je oslobođen krivice da je učestvovao u ubistvima, te je bio osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora.

U februaru ove godine obustavljen je postupak u odnosu na optuženog Izeta Arifovića zbog smrti. On je prvostepenom presudom bio osuđen na deset godina zatvora za ubistva civila počinjena na području Srebrenice i Bratunca.

Amir Salihović je, prema presudi Apelacionog vijeća, oslobođen krivice za nezakonito hapšenje devet osoba nakon vojne akcije u Zalazju 12. jula 1992. i njihovo odvođenje u nepoznatom pravcu, od kada nisu više viđeni.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

 

 

Nermina Kuloglija


This post is also available in: English (English)