Članak

Podignuta optužnica protiv Marka Kovača za zločine u Foči

12. Decembra 2019.14:28
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Marka Kovača, nastanjenog u Kragujevcu (Srbija), koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče.

This post is also available in: English (English)

Kovač se, prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, tereti da je 1992. i 1993. godine, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča u okviru Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovao u progonu civilnog stanovništva na način da je planirao, naredio, podstrekavao, pomagao u planiranju i pripremanju zločina, te da kao nadređena osoba nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce.

“U okviru progona je počinjeno nezakonito zatvaranje više stotina civila u zatvoreničke centre u Kazneno-popravnom domu (KPD) Foča, Srednjoškolskom centru i u sportskoj dvorani ‘Partizan’, mučenje, prisilno preseljenje i deportaciju stanovništva, ubistva i prisilni nestanak više od 190 osoba, silovanja i druga nečovječna djela slične prirode, kao i paljenje i uništavanje kuća, imovine, te kulturno-historijskih i vjerskih objekata”, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

Navodi optužnice, kako kažu u Tužilaštvu, dokazivat će se pozivanjem 139 svjedoka te prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English (English)