Članak

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv haškog osuđenika Milana Lukića za zločine u Štrpcima

13. Decembra 2019.13:13
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Milana Lukića, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih na području Višegrada.

This post is also available in: English (English)

Optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine ga tereti za zločine nad putnicima otetim u stanici Štrpci (općina Rudo) u februaru 1993. godine.

Iz Državnog tužilaštva su saopćili da su nakon ispitivanja Lukića, u svojstvu osumnjičenog, koji se nalazi na izdržavanju kazne izrečene u Sudu u Den Haagu, ispunjeni posljednji procesni uvjeti za podizanje optužnice.

Lukića je Haški tribunal 2012. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora, koju od februara 2014. izdržava u Estoniji.

Prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, Lukić se tereti da je, zajedno s komandirima i drugim pripadnicima Interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovao u planiranju i organiziranju otmice putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz voza, prinudno zaustavljenog u mjestu Štrpci, koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar.

“Nakon otmice 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije i Crne Gore s područja Sandžaka, jedne osobe hrvatske nacionalnosti iz Beograda i jedne NN osobe arapskog porijekla, Lukić je, zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, sudjelovao u odvođenju otetih osoba u školu u mjestu Prelovo, gdje su pretučene, mučene, zlostavljane i opljačkane, nakon čega su odvezene u mjesto Musići, gdje je lično sudjelovao u ubistvu otetih osoba, čija tijela su bačena u rijeku Drinu”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Od 20 osoba, kako navode iz Tužilaštva BiH, pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za ostalima još uvijek traga.

Za ubistvo 20 putnika otetih iz voza u Štrpcima 1993. godine, u Sudu BiH je u toku postupak protiv Luke Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Poluge, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojice Ristića, Vuka Ratkovića i Miodraga Mitrašinovića.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a, Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici VRS-a.

S njima je bio optužen i Mićo Jovičić, koji osuđen na pet godina zatvora nakon što je s Državnim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivnje.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English (English)