Vijesti


Salihović na početku suđenja: “Ovo je lov na vještice” 28. Januara 2020. Članak Čitanjem optužnice i uvodnim riječima sarajevskog Kantonalnog tužilaštva i Odbrane, počelo je suđenje Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužiocu Državnog tužilaštva koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
Karadžićeva Odbrana traži ustupanje novog dokumenta za reviziju presude 28. Januara 2020. Članak Odbrana bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića zatražila je od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove da se odredi sudija koji će omogućiti da im se dostavi dokument Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji bi, prema njima, mogao dovesti do revizije presude kojom je osuđen na doživotni zatvor.
Šta trebate znati o početku suđenja Goranu Salihoviću 27. Januara 2020. Članak Skoro 14 mjeseci otkako je protiv bivšeg glavnog tužioca Državnog tužilaštva Goran Salihovića podignuta optužnica koja ga tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, početak suđenja mu je konačno zakazan za sutra u Kantonalnom sudu Sarajevo.
Naredne sedmice počinju obnovljena suđenja za zločine u Prijedoru 24. Januara 2020. Članak Pred Sudom BiH iduće sedmice počinju obnovljena suđenja Sretku Paviću, Bori Milojici i Želislavu Riviću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Prijedora.
Potvrđena optužnica za genocid protiv Milomira Savčića 24. Januara 2020. Članak Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomira Savčića za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.
Sutkinja Korner u BiH procjenjuje provode li se preporuke za procesuiranje ratnih zločina 24. Januara 2020. Članak Sutkinja Joanna Korner, koja je 2016. godine sačinila izvještaj s preporukama za unapređenje procesuiranja ratnih zločina, ponovo je stigla u BiH, kako bi provjerila provođenje ranijih preporuka, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Misije OSCE-a.
Tužilaštvo će odbijenu optužnicu protiv Ljubana Ećima ponovo uputiti Sudu 24. Januara 2020. Članak Državni sud odbio je potvrditi optužnicu koja Ljubana Ećima tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši, a iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su najavili da će Sudu optužnica biti ponovo upućena.
Mogućnost jednonacionalnih drugostepenih vijeća u predmetima ratnih zločina 23. Januara 2020. Članak Zbog odlaska u penziju dvojice sudija Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine javlja se mogućnost jednonacionalnih drugostepenih vijeća u predmetima ratnih zločina, kazao je Dragomir Vukoje, sudija Apelacionog odjeljenja Suda BiH, na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) na kojoj je razmatran prijedlog dodatnih sudaca.
Dva izvještaja VSTV-a Dom naroda odbio primiti k znanju 23. Januara 2020. Članak Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nisu primili k znanju godišnje izvještaje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za 2017. i 2018.
Podignuta optužnica protiv Mileta Ujića za zločine u Rogatici 23. Januara 2020. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Mileta Ujića, nekadašnjeg zamjenika komandanta Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Rogatice 1992. i 1993.